Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „betonba öntött” uniós források fűtik az építőipart


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: elszabadult építőanyag árak, túlfűtött szektor, alternatív javaslat a magyar uniós pénzek felfüggesztésére, átlépte 30 ezret a járvány halálos áldozatainak száma itthon.

A kormány gazdaságpolitikájának is köszönhető, hogy Magyarországon a nemzetközi trendeken felül drágulnak az építőanyagok. Surányi György volt jegybankelnök azt mondta a Szabad Európának, hogy az uniós források „betonba öntése”, az állami presztízsberuházások és az ésszerűtlenül adagolt családtámogatási rendszer túlfűtötte a hazai építőipart.

Jogszerű lenne-e az EU-források felfüggesztése?

Három, az európai uniós ügyekben jártas jogász is úgy véli, a Magyarországnak szánt EU-pénzek visszatartása jogszerű lenne, és ezt három tényezőből vezették le, mindhárom a jogállamiság működésének rendszerszintű hiányosságára mutat rá. A korrupció, a nyomozó szervek működésében lévő hiányosságok és a bírósági rendszer függetlenségének kételyei indokolnák az eddig példátlan brüsszeli lépést.

Az uniós helyreállítási alap ügyében valóban hetek óta zajlanak a tárgyalások a magyar tervekről Brüsszelben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint téves lapinformációk jelentek meg ezzel kapcsolatban, nem véletlenül a strasbourgi vita napjára időzítve. Nincsenek gondok a magyar tervekkel – állítja Gulyás Gergely, aki új oltási akciót is bejelentett.

Átlépte 30 ezret a koronavírus-járvány elismert halálos áldozatainak száma itthon. Egy nap alatt öt fertőzött beteg halt meg, 72 koronavírusos embert kell jelenleg kórházban ápolni, közülük pedig 13-an vannak lélegeztetőgépen. Mindkét érték némi csökkenést jelent az előző naphoz képest.

„Nekem a Tisza olyan, mintha az apám lenne”

Egy magyar-ukrán rendező dokumentumfilmet készített a tiszai műanyagszemét-szennyezésről. Videóriportunkban részleteket láthatnak az alkotásból, köztük a rahói szemétlerakó sokkoló képeivel, és megkérdeztük az állami szereplőket is.

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, és ezen ebben a hőségben már meg sem lepődhetünk. Infografikánkon egyben láthatja, hogy Lappföldtől Kanadáig hol kellett új csúcsokat beírni a meteorológiai évkönyvekbe. A témához kapcsolódik képgalériánk is az évtizedek óta nem látott mértékű kaliforniai szárazságról.

Kvíz: Csobbanjon velünk a vízbe - de melyik strandon?

Kvíz: Csobbanjon velünk a vízbe - de melyik strandon?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Árnyékos hűsölést kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG