Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszeli házi feladat; méltatlan pedagógusbérek; kormányzati kapcsolatok a francia szélsőjobbal


Orbán Viktor újságírók kérdéseire válaszol egy brüsszeli EU-csúcs előtt 2023. október 26-án
Orbán Viktor újságírók kérdéseire válaszol egy brüsszeli EU-csúcs előtt 2023. október 26-án

Az Európai Bizottság szerint az Orbán-kormány még nem végezte el a házi feladatát. „Méltatlan, ami a tanárokkal történik” – Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Így épült ki Orbánék kapcsolata az új francia szélsőjobboldallal. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Az Európai Bizottság szerint az Orbán-kormány még nem végezte el a házi feladatát

Továbbra is fennállnak a kockázatok Magyarországon az Európai Unió költségvetésére vonatkozóan – jelentette ki két parlamenti szakbizottság közös meghallgatásán kedden Johannes Hahn, az EU illetékes biztosa. Az osztrák tisztségviselő lényegében cáfolta, hogy az Európai Bizottság politikai alkura készülne Budapesttel cserébe azért, hogy Orbán Viktor ne tegyen keresztbe a hétéves büdzsé felülvizsgálatának. Információink szerint az EP újabb vitát tűz szerdán a plenáris ülés napirendjére a magyar helyzetről, de ezúttal határozat nélkül.

Arról is írtunk, hogy az Európai Bizottság választ vár a kormányzattól a Kúria elektronikus ügyelosztási rendszerével, illetve az azzal kapcsolatban feltett kérdéseire, hogy a magyar bíróságok valóban minden korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhatnak-e előzetes döntéshozatal céljából. A biztosi testület ezek fényében alakíthatja ki az álláspontját a magyar igazságszolgáltatási rendszer reformjáról, legkorábban a november 20-i héten.

„Méltatlan, ami a tanárokkal történik” – Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa

Talán ő a legrégebben hivatalban lévő állami intézményvezető: már huszonnégy éve fogadja az oktatási jogok megsértésével kapcsolatos panaszokat. Aáry-Tamás Lajost elsősorban a mostani közoktatási helyzet értékelésére kértük, de szóba kerültek az egyházi iskolák, a szegregáció, illetve az is, hogy a tíz miniszter közül, akik alá beosztva dolgozott, melyikkel volt a legtöbb dolga.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint már 2150-en távoztak az oktatási rendszerből január óta. Az érdekképviselet az ország valamennyi tankerületétől megkérdezte, hány dolgozójuk ment el idén. Felmérésük szerint a közép-pesti tankerületben csak szeptemberben 103 tanár mondott fel. Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium szerint a pedagógusok több mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyról szóló szerződést.

Így épült ki Orbánék kapcsolata az új francia szélsőjobboldallal

Egy magyar közérdekű alapítvány egykori vendégkutatója játszott a színfalak mögött fontos szerepet azon közvetítői láncban, amely két éve Orbán Viktor asztalához ültette a francia szélsőjobb üdvöskéjét, Éric Zemmourt. Bennfentesek szerint a papíron kormányfüggetlen kutatóintézettel PR-feladatokra is szerződő Erik Tegnért igazából azért fizették, hogy a magyar kormányt népszerűsítse külföldön.

Ukrajna pénzügyi támogatását nem gátolhatja meg a kormány, de az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdését igen

Nemcsak jelképes támogatást jelez, de az európai uniós tagjelöltségért tett erőfeszítések elismerését is, hogy az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalás megkezdését javasolta Ukrajnával és Moldovával. A friss bővítési országjelentés siker a magyar EU-biztosnak – mondta brüsszeli tudósítónk podcastunk friss részében.

Kedden nyújtja be a Fidesz parlamenti frakciója a „szuverenitásvédelmi” törvényt

Erről Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón. A tájékoztatón emellett szó volt arról is, hogy a kormány nem támogatja az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, és úgy látja, hogy decemberre biztosan egy számjegyű lesz az infláció. A kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell döntenie – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel alkotmányjogász keresetével kapcsolatban.

Tarlós István: A budapesti kampány piszlicsáré ügyekről fog szólni

A volt főpolgármester azt mondja: Pokorni Zoltán jelölése nem lepné meg a Fidesz részéről, miközben az ellenzék helyében Tóth Józsefet, a XIII. kerület vezetőjét indítaná főpolgármesternek. Lázár Jánosról úgy véli: néha nem a pontos helyre sorolja magát a bibliai személyiségek szimbolikus sorában.

Halasztást kérünk az EU-tól, mert nem tudjuk teljesíteni a hulladékhasznosítási célszámokat

Pedig éppen azért adta koncesszióba a Molnak a kormány a hazai hulladékpiac nagy részét, hogy javuljanak a hasznosítási arányszámok. A Mol hulladékos leánycégének felső vezetője egy konferencián ismerte el, hogy rosszabb a helyzet, mint a koncesszió előtt. Ugyanezen a rendezvényen az adóhivatal egyik alezredese is hanyatló trendről számolt be; ma már nem ő a főosztályvezető-helyettes.

Ruff Bálint: „Politikai pánikrohamot kapott Donáth Anna”

Szoktak politikusok 180 fokos fordulatot venni, de hogy egy napon belül, az különleges állapot – mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó. Szerinte amit most csinál Donáth Anna, azt 2019 májusában, a sikeres EP-választás után kellett volna megtennie. Ehhez képest már a 2019-es helyhatósági, majd a 2022-es országgyűlési választásokon is együtt indult a Momentum a DK-val. Podcastunkban emellett terítéken volt Vona Gábor és Jakab Péter pártépítése, hogy miként találta meg a DK a maga KDNP-jét az LMP-ben, hogy miért nem lehet civilként politikát csinálni, és az is, hogy a Fidesznek mire jó a fóliázás.

Hogyan lehet elérni, hogy a Föld se főjön meg, és közben a szélsőségesek se vegyék át az uralmat?

Ha nem jön gyorsan jelentős csökkenés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, pár évtizeden belül olyan határértékeket fogunk átlépni, ahonnét már nem lesz visszaút. Mindeközben viszont figyelni kell az ellátásbiztonságra és az energiaárakra is, máskülönben a választók fordulhatnak a könnyen elérhető bűnbakokat kínáló, szélsőséges pártok felé, vagy egyes diktatúrák újabb háborúkat próbálhatnak indítani. De hogyan fogjon össze a világ, és mik lehetnek a reális forgatókönyvek a katasztrófa elkerülésére? Áttekintettük két globális energiamulti és a Nemzetközi Energiaügynökség számításainak főbb elemeit.

„Nincs az a pénz, amiért a szabadságom odaadnám” – interjú a Veresegyház éléről 58 év után távozó Pásztor Bélával

Ha sport lenne a polgármesterség, Pásztor Béla Európa-bajnok lenne. Ötvennyolc éven át volt Veresegyház első embere. Tanácselnökként kezdte, aztán átvezette az egyre fejlődő települést a rendszerváltozáson. De csak a rendszer változott, mellette kitartottak a helyiek, akiket ő maga nagyon akarnok, tehetséges hadseregként jellemez. Azt mondja, bírná még erővel, de 85 évesen inkább visszavonul, hogy a jövő évi önkormányzati választás előtt már legyen lehetősége bizonyítania az utódjának. Nem akar beleszólni az új polgármester dolgába, de ha megkérdezi, elmondja a véleményét.

Szabó Réka: „A táncosok között van, aki most kőfaragónak tanul”

A Tünet Együttes két évtizeden át volt a független magyar és nemzetközi színházi és kulturális élet egyik legfontosabb társulata. Aztán elegük lett a kilátástalanságból, a bizarr adminisztratív terhekből, és abbahagyták a munkát. A Szelfi vendége a Tünet Együttes művészeti vezetője, a matematikus, táncos, koreográfus és rendező Szabó Réka volt, aki most drámacsoportot szervez olyanoknak, akik külső körülmények hatására elveszítették hivatásukat a jelenkori Magyarországon – legyen szó tanárokról, orvosokról vagy újságírókról.

Hónapok óta nem sikerül rendezni a recski sárlavina károsultjainak helyzetét

Június 8-án öntötte el a közeli bánya felől lezúduló sárlavina a recski Hunyadi utca házait. A katasztrófa huszonegy családot, mintegy hatvan-hetven főt érint. Helyzetük csaknem fél éve megoldatlan, noha a kormány félmilliárd forintot különített el erre a célra. A NER-közeli bányát a szabálytalanságok miatt mindössze hárommillió forintra büntették. A Szabad Európa több cikkben foglalkozott a történtekkel. A Sztoriban újabb részében Kertész Ádám foglalta össze, mi történt eddig.

Birodalmi vízió és liberalizmusexport: történészek az orosz és az amerikai imperializmusról

Békés Csaba és Kalmár Melinda történész házaspár beszélgetése arról, hogy mi vezérli Oroszországot és mi az Egyesült Államokat, amikor saját rendszerükkel kompatibilis világot akarnak kialakítani; hogy orosz csatlósállam-függésbe kerülhetett-e Magyarország, valamint hogy az ökológiai krízis boríthat fel minden hatalmi struktúrát a világban.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG