Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Covid-hírek és álhírek


Legfontosabb cikkeink az elmúlt 24 órában a Covid-helyzetet járták körül.

Az egész országot megérintette az Omega együttes frontemberének, Kóbor Jánosnak koronavírus okozta halála. A 78 éves énekes bízott az immunrendszerében, és nem oltatta be magát. Távozásával a beatkorszak utolsó meghatározó zenekara is megszűnt Magyarországon.

Kína és Oroszország félrevezető híreket és propagandát terjesztett a Covid–19 eredetéről, a betegség nem bizonyított gyógymódjairól és a vakcinák hatékonyságáról – derül ki egy új tanulmányból. Ezzel a kínai politikai vezetés célja az országuk iránti szimpátia fölkeltése volt, míg Moszkva inkább szokásos taktikáját követte: zavart kelteni, illetve azt fölerősíteni a nyugati országokon belül, és növelni a nyugati kormányokkal szembeni bizalmatlanságot – foglalja össze cikkünk.

Az ország népessége feleakkora, mint Magyarországé, és ezzel nagyjából arányos a kórházban ápolt, illetve a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma is. Szlovákiáról van szó, ahol viszont a kormány nem fél határozott korlátozó intézkedéseket hozni a járvány megfékezése érdekében. November 25-től kéthetes országos karantént rendeltek el. A kijárási tilalom alól bizonyos feltételekkel kivételt képez a munkába és iskolába járás, az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások beszerzése, illetve az oltóhelyre és tesztelésre való elmenetel.

Fontos különbség a két ország között az is, hogy ott nem tilos az egészségügyi dolgozóknak tájékoztatniuk a közvéleményt a helyzet súlyosságáról: egy névvel nyilatkozó mentős szerint az egészségügy hiányosságai különösen súlyosan mutatkoznak meg most. Szlovákiában sem szokatlan a túlárazott egészségügyi beszerzés. Igaz, ott nem sokszoros a túlárazás, mint Magyarországon, “csak” kétszeres: Kassa megyében a máshol tapasztalt ár dupláját fizették érintés nélküli hőmérőkért. A megrendelést egy, a megyei elnökhöz közel álló vállalkozó cége teljesítette.

Hétfőn Magyarországon 4 311 új fertőzöttet diagnosztizáltak, 224 beteg hunyt el a koronavírus következtében, lélegeztetőgépen pedig 618-an vannak.

Egészség után pénztárca: a vártnál nagyobb nyugdíjemelést jelentett be jövőre Orbán Viktor. A Nemzeti Bank által már öt százalékosra várt infláció miatt lesz három helyett öt százalékos a nyugdíjkorrekció. Egyébként két részletben már idén 4,8 százalékkal kaptak magasabb nyugdíjat az emberek.

Jó olvasást kívánok,
Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG