Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Egy budapesti boltban öt hónap alatt 44 százalékkal emelkedett a kenyér ára


Egy kétgyermekes édesanya vásárol az Auchan budaörsi áruházában 2017. május 5-én. (A kép illusztráció)
Egy kétgyermekes édesanya vásárol az Auchan budaörsi áruházában 2017. május 5-én. (A kép illusztráció)

Egyre több pénzt hagyunk bevásárlásnál a kasszánál. Valamiért nagyon sürgős lett az MSZP-s polgármesternek, hogy még a választások előtt elinduljon egy építkezés. Erdélyiek tiltakoznak a Fidesz gyűlöletkampánya ellen és azért, mert a magyarországi támogatásokért cserébe hallgatniuk kell.

Rohamos ütemben drágul az élet, az infláció tartósan hét százalék felett ragadt. Egy átlagos bevásárlásnál úgy érezzük, hogy sokkal jobban drágultak az áruk, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak.

A Szabad Európa szeptember óta figyeli egy húsz tételt tartalmazó, a szerkesztőség által összeállított bevásárlólistával az árak alakulását. Azóta például 44,6 százalékkal emelkedett a szeletelt fehér kenyér ára. Egy import kávé árcéduláján 30,5 százalékkal magasabb árat látni most, mint öt hónappal ezelőtt. De szeptember óta 25,2 százalékkal nőtt a liszt, 20,8 százalékkal a tej, 16,4 százalékkal a cukor, 16,3 százalékkal a banán ára.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is érkeztek adatok, erről itt írtunk. Az elmúlt időszak trendjébe illeszkedően ismét nőtt a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. Előző nap is elhunyt 123 beteg, a közvetlen áldozatok száma így már megközelíti a 43 ezer főt Magyarországon. Új mélypontot ért el az oltási program, egy nap alatt 552 ember első oltását sikerült megszervezni.

Zuglóban és Erdélyben is elfogyott a türelem

A lakossági fórumon ellenállásba ütközött Budapest XIV. kerületének polgármestere, Horváth Csaba, aki most helyi konzultációt indított tárgyilagosnak nem nevezhető kérdésekkel, amelyekre elvileg csak helyiek válaszolhatnak, gyakorlatilag viszont bárki. Helyi népszavazást a veszélyhelyzet miatt nem lehet tartani.

A kerület új főteret építene hat-nyolcezer négyzetméteren, új szakrendelővel, városházával és piaccal. Ehhez Zugló nyolc-tízmilliárd forintos hitelt venne fel. Létesülne egy sétálóutca is, amely a tér mögötti volt sporttelepre vezetne, oda pedig a Bayer Construct építene egy új városrészt lakásokkal, mélygarázzsal, bevásárlóutcával. A Bayer Tiborcz István üzlettárása, Balázs Attila cége.

Több mint harminc éve aktív résztvevője a romániai magyar politikai életnek, megannyi civil szervezetet alapított, harcolt a verespataki aranykitermelés ellen, volt szenátor, kisebbségügyi miniszer, államelnöki tanácsadó is. Néhány hete petíciót indított útjára, amelyben erdélyi magyar értelmiségiek fejezik ki aggodalmukat a magyarországi választásokkal kapcsolatban. Eckstein-Kovács Péterrel beszélgettünk. Szerinte „nemcsak az óvodát kapjuk Magyarországtól, hanem a gyűlöletadagot is”.

Elnökjelölt lett Róna, Kijev kivár

Tegnap jelentette be az egyesült ellenzék, hogy Róna Péter jogász-közgazdászt jelöli a márciusi elnökválasztáson. „Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint” – mondta a jelöléssel kapcsolatban Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett.

Egyre forróbb a helyzet Ukrajnában, ezzel a témával kiemelten foglalkoznunk. „Gyakran hallanak róla, ezért sokan már megszokták az orosz agresszióról szóló híradásokat”mondták a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének kijevi lakosok. A nemzetközi aggodalom azonban fennáll: több ország evakuálta Ukrajnába delegált diplomatáit az esetleges orosz invázió miatt.

Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt tanácsolta Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy folytassák a tárgyalásokat a Nyugattal az ország biztonsági követeléseiről. Pedig a Kreml is elismeri, hogy a kétoldalú párbeszéd feléledése ellenére padlón vannak a kapcsolatok Oroszország és az Egyesült Államok között.

„Minden rendben lesz. Ha nem, harcolni fogunk” – kijevi lakosok a Szabad Európának
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:02 0:00

Hírlevelünk végén egy szolgálati közlemény: 2022-ben is célunk, hogy olyan témákkal foglalkozzunk, amelyek meghatározóak az olvasóink életében. Amellett, hogy továbbra is várjuk észrevételeit a Facebookon, emailben vagy az Instagramon, most már megoszthatja velünk tapasztalatait, tudását a Szabad Európa új Facebook-csoportjában is, a Szabad Európa Bennfentesben. A csoportban rendszeresen talál extra tartalmakat, bevonjuk olvasóinkat a tartalomkészítésbe és figyeljük a visszajelzéseket. Várjuk a csoportban, jelentkezzen itt!

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG