Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: eldöntötték, lehet harmadik oltást kérni augusztustól


A legfontosabb cikkeink péntek reggel: eldöntötték, lehet harmadik oltást kérni augusztustól, két kötelezettségszegési eljárás is indult a melegellenes törvényrészek miatt, titokzatos vendéglista a kormányzati sajtótájékoztatókon.

Augusztustól bárki kérhet harmadik oltást, ha szükségesnek látja és már eltelt négy hónap az előző dózis után – erre utalt Orbán Viktor kormányfő az állami rádióban. Erre nem lesz külön oltási rend, hogy minél kevesebb legyen az adminisztráció – indokolt a miniszterelnök, aki azt is megemlítette, hogy az egészségügyben dolgozóknak kötelező lesz oltatni magukat.

Az elmúlt 24 órában 64 új fertőzöttet igazoltak itthon, miközben újabb két halálos áldozatot követelt a járvány. Így az elhunytak száma 30 015. Kórházban 86 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

Mélyállam vs. jogállam

A választások előtt informális kapcsolatokon keresztül mélyállamot építve betonozza be hatalmát a Fidesz, miközben a kormányzati intézkedésekkel a hozzá közelállókat erősíti, írja a Korrupciófigyelő jelentés. A 2021. március és június közötti intézkedéseket vizsgálva az elemzők arra jutnak, hogy „[az intézkedések] ...hatásköröket vonnak el olyan választott vagy autonóm szervektől, mint az önkormányzatok és az egyetemek”.

Rögtön két kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a szexuális irányultságon alapuló diszkriminációval összefüggésben. A melegeket a pedofilokkal összemosó magyar szabályozás kapcsán a Bizottság hat pontban sorolta fel a kifogásait. Ezt a lépést a kormányfő szintén a reggeli rádióbeszédében „jogi huliganizmusnak nevezte”, a jogszabály vitatott részének bírálóit pedig azzal vádolta, hogy „el akarják téríteni a gyerekeinket”.

Titokzatos vendéglisták

Nem tudni, mi alapján válogat a kormány a sajtótermékek között, amikor arról döntenek, kit engednek be a sajtótájékoztatóikra. A Miniszterelnökség bírói felszólítás ellenére sem árulja el, ki a döntéshozó, de Gulyás Gergely arra utalt, Kovács Zoltán dönthet. Azután kezdtünk vizsgálódni a sajtószabadságot is érintő kérdésben, hogy sem a Magyar Hang, sem a Direkt 36 újságírója nem vehet már részt a júniusban újraindult személyes találkozókon.

A kormány és a sajtó viszonyát jellemzi az is, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét bemutató podcast-sorozatunk utolsó epizódja nem készülhetett el. Abban a NER alakítóit, működtetőit, tehát a jelenleg kormányzó Fidesz befolyásos személyiségeit kérdeztük volna, egyensúlyt teremtve a korábbi részekben elhangzott nem-kormányzati érvekkel. Hónapokon keresztül kerestük beszélgetőtársainkat, a reakciók között volt azonnali elutasítás, hetekig tartó halasztgatás és válaszra sem méltatás. Hogy ez miként zajlott és mire enged következtetni, kiderült podcastunkból: „Az eltűnt NER-epizód nyomában”.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG