Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: elég komoly-e az EU válasza a belarusz gépeltérítésre?


Egy mobilalkalmazás mutatja a Belarusz felett eltérített utasszállító útvonalát.
Egy mobilalkalmazás mutatja a Belarusz felett eltérített utasszállító útvonalát.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: az EU kitiltotta a belarusz légitársaságok gépeit, stabilan esik a járvány áldozatainak száma itthon, hogyan maradt Oroszország része egy terület, amellyel egy méternyi közös határa sincs.

Az EU kitiltotta a belarusz légitársaságok gépeit a vasárnap történt gépeltérítésre válaszul. A belarusz hatóságok hamis bombariadóval földre kényszerítettek egy Athén és Vilnius közötti utasszállító járatot, amikor a légterükön haladt át. Az akció célja egy ellenzéki újságíró-aktivista őrizetbe vétele volt, a gépet a többi utassal tovább engedték. A polgári légiközlekedésben gyakorlatilag példátlan eset felháborította a világ vezetőit, az Európai Unió további szankciókat tervez belarusz szereplők ellen és az uniós légitársaságoknak sem tanácsolják, hogy a továbbiakban berepüljenek az országba.

Az elfogott férfi apja szerint ez nem letetett egyetlen ország akciója. A Szabad Európának adott interjúban abszurdnak nevezte, hogy a Ryanair eltérítéséhez hasonló eset egyáltalán megtörténhet a XXI. században. Az eltérített járatot üzemeltető Ryanair vezérigazgatója pedig úgy véli, hogy a fehérorosz Állambiztonsági Szolgálat (KGB) ügynökei is a fedélzeten utazhattak. Erre utal a litván hatóságok bejelentése is, miszerint az Athénból Vilniusba tartó gép utasai közül öten nem érkeztek meg a balti ország fővárosába. A hiányzók közül kettő az őrizetbe vett belarusz aktivista és barátnője.

Trükkös tüntetéseket hoz a korlátozások feloldása

Stabilan csökkent tovább a koronavírusos kórházi betegek száma, és lassan elfogynak az oltásra regisztráltak, mivel mostanra mindenki kaphatott oltást, aki kért. Az elmúlt 24 órában a járvány 21 újabb halálos áldozatát jelentette be az állam. Így a járvány kövezetlen áldozatainak száma 29 581 főnél tart. Tovább csökkent a kórházban lévő fertőzöttek, és lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is. Jelenleg 1 417 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük 159 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel küzdenek az életükért.

Az ötmilliomodik legalább egyszer beoltott ember után a járványügyi szigorítások jelentős enyhítését jelentette be a kormányfő, de a gyülekezésekre vonatkozó korlátozásokat nem oldották fel teljesen. A szabályozásban lehetőséget és kiskaput látó tömörülések már meg is hirdettek két megmozdulást. Cikkünkből megtudhatja, hogy milyen trükkökkel igyekeznek kijátszani a még életben tartott korlátozásokat.

A világ „háborúban áll” az új típusú koronavírussal, ezért „hadigazdálkodásra” kell átállnia a járvány legyőzéséhez – figyelmeztetett az ENSZ főtitkára. António Guterres az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó tagállamok éves találkozójának megnyitóján beszélt arról, hogy szerinte egy hadigazdálkodás logikájára és sürgősségére van szükség a fegyverek kapacitásának növeléséhez.

Végül látványos videónkat ajánlom figyelmébe, amelyben bemutatjuk az Oroszországhoz tartozó, de azzal egyetlen méternyi közös határral nem rendelkező enklávét, Kalinyingrádot.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG