Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elvesztett egy mandátumot az ellenzék, és Márki-Zay sem ül be a parlamentbe


Az ellenzéki összefogás támogatói a választások éjszakáján az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a budapesti műjégpályán 2022. április 3-án
Az ellenzéki összefogás támogatói a választások éjszakáján az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a budapesti műjégpályán 2022. április 3-án

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: újabb mandátumot hoztak a Fidesznek a levélszavazatok; Márki-Zay nem lesz parlamenti képviselő; Szijjártó helye már biztos az új Orbán-kormányban.

Újabb mandátumot hoztak a Fidesznek a levélszavazatok, 136 képviselőjük lesz az új parlamentben. Ugyan még ez az eredmény sem végleges és hivatalos, de a vége felé jár a postázott és a külképviseleteken leadott voksok számolása. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz–KDNP-pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal az ellenzéki összefogás elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez. Így összesen már csak 55 mandátuma van.

Nem lesz parlamenti képviselő Márki-Zay Péter. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt közösségi oldalán azt írta, még a látszatát sem szeretné fenntartani annak, hogy Magyarország parlamentáris demokrácia, ahol a parlamentben az ellenzék bármit is elérhet, ezért nem ül be listavezetőként megszerzett helyére. A politikus szerint ebben a rendszerben bebizonyosodott, hogy választásokon nem lehetett leváltani a Fideszt.

Régi rend régi szereplőkkel

Szijjártó Péter helye biztos az új Orbán-kormányban, és az országos politikai erőtérbe visszakerült Lázár János magához édesgetését is megkezdte a régi-új kormányfő. Ez utóbbira az utal, hogy a választások utáni nemzetközi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy a hódmezővásárhelyi mandátum díja egy kiskereskedelemmel foglalkozó miniszteri poszt lehet. Maradunk a NATO-ban és az EU-ban, de várja a francia elnökválasztás eredményét, mondta a kormányfő. Olvassa el, mi másról volt még szó a beszámolón.

Nem tűnik életképesnek Gattyán György pár hónapja gründolt pártja. A tömörülés indulását az egyértelmű üzenet, a támogatók hiánya és fideszes szereplők sűrű felbukkanása kísérte, így a Gattyán György által várt kétharmad helyett egyelőre egy százalék jött össze nekik. A párt jövője bizonytalannak tűnik: hivatalosan folytatnák, csak nem biztos, hogy még két évig, mert az hosszú idő. Olvassa el, mit derítettünk ki a Megoldás Mozgalomról.

További fegyvereket kér a NATO-tagállamoktól az ukrán külügyminiszter. A NATO-partnerekkel tervezett brüsszeli találkozó előtt azt mondta, programja egyszerű: Ukrajna biztos benne, hogy Oroszország legyőzésének legjobb módja a még nagyobb katonai támogatás. Kuleba brüsszeli találkozóján elsősorban arról lesz szó, hogyan lehet a legjobban felfegyverezni Ukrajnát az ország keleti részén várható újabb orosz katonai támadásokkal szemben. Az ukrajnai háború eseményeit percről percre követheti velünk itt.

A holnapi viszontlátásig,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG