Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fájdalmas lenne, ha emiatt pattanna ki az információs buborékunk


A legfontosabb cikkeink péntek reggel: mi történne, ha a Facebook letiltaná a magyar híroldalakat, antifasiszta szervezetek szerint itthon a Fidesz a legnagyobb szélsőjobboldali erő, az oltásellenesek motivációi.

Ausztrália olyan szabályozást tervez, ami szerint kompenzálni kellene az ausztrál médiavállalkozásokat, ha egy másik cég a keresőjében közzé akarja tenni a nagy költséggel előállított termékeiket, azaz az oldalak tartalomrészleteit. Itt elsősorban a Google és a Facebook működéséről van szó, és a két médiaóriás ausztráliai küzdelme gyorsan megváltoztathatja mindannyiunk hétköznapjait. Ezért is néztük meg, mi történne, ha a Facebook letiltaná a magyar híroldalakat?

Szélsőjobb és civil-ellenesség

Átfogó jelentést készített az európai szélsőjobboldalról három európai antifasiszta szervezet. A felmérés eredménye szerint Magyarországon a Fidesz a legnagyobb szélsőjobboldali erő, a kormány a koronavírust is arra használta fel, hogy kiterjessze hatalmát. A magyar társadalom különösen kirekesztő, ráadásul a magyar fiatalok sokkal előítéletesebbek, mint bármely más ország fiataljai.

A magyar kormánynak két hónapja van a külföldről támogatott civil szervezetekre (NGO) vonatkozó, jogellenesnek ítélt törvény módosítására, máskülönben pénzbüntetéssel kell számolnia – közölte az Európai Bizottság hivatalos felszólító levélben. A jogszabályról kimondott ítélet szerint a 2017-ben elfogadott törvény diszkriminatív és indokolatlan módon korlátozza az alapvető jogokat, egyebek mellett a személyes adatok védelme és az egyesülés szabadsága kapcsán.

Oltástagadók és pozitív tesztek

Az oltásellenesség korábban is létezett, de a koronavírus vakcinák kapcsán sokkal több a kétkedő hang, mint eddig bármikor. A jelenség hátteréről Síklaki István klinikai pszichológust, szociálpszichológust kérdeztük. A beszélgetésben elhangzott, hogy szinte minden társadalomban megvolt az a fajta bizalmatlanság, amely a vakcinákkal szembeni kételkedés alapja. Leküzdéséről pedig álljon itt egy idézet a szakembertől: „a társadalom nincs rá felkészülve, hogy több százezres nagyságrendben pszichoterápiában részesítse az embereket”.

Infografikánkból megtudhatja, ki fizeti a védőoltások kifejlesztését. Videónkban pedig azt mutatjuk be, hogyan zajlik a fővárosi gyorstesztelés, és mi az első reakció, ha valakiről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött.

Egy hónapja nem volt ilyen sok halálos áldozata a járványnak Magyarországon. A csütörtöki meredek ugrást a fertőzések és a halálos áldozatok számának további emelkedése követte. Az elmúlt 24 órában 3 093 új fertőzöttet regisztráltak és meghalt 110 ember.

Miért ajánlgat Oroszország milliószámra külföldre az oltóanyagot, amikor a saját polgárainak oltásával nem halad? Egyebek között erre a kérdésre is választ vár az Európai Bizottság, amelynek elnöke kétségeket fogalmazott meg a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban. Az orosz és a kínai vakcinát Európában nem gyártják, de több európai országban is oltanak vagy oltani készülnek velük, így ez Magyarországon és a nem EU-tag Szerbiában is. Az Európai Unió egész területén mintegy 33 millió adag nyugati vakcinát juttatott el eddig az emberekhez.

Végül még egy videót ajánlok a figyelmébe: sokszor írunk Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről. Ukrajnában van egy falu, ahol szinte mindenki az ő rokona. Megkérdeztük, mi a véleményük a távoli leszármazottról.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG