Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: félsivatagi klíma, késlekedő fejlesztés a Velencei-tónál


Jól esett a jeges üdítő 2010. júliusának hőhullámában a Velencei-tó partján. Akkor majdnem kétszer annyi víz volt a mederben, mint most.
Jól esett a jeges üdítő 2010. júliusának hőhullámában a Velencei-tó partján. Akkor majdnem kétszer annyi víz volt a mederben, mint most.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: rohamosan csökken a vízmennyiség, eltűnhet a Velencei-tó fele, bűnügyekkel foglalkozik a negyedik Pegasus-os magyar újságíró, biztonságban a hazatoloncolástól megvédett belarusz olimpikon.

Újabb akcióra készülnek a Velencei-tóért aggódó civilek, miután a kormány egyelőre nem ad pénzt a tó vízpótlására. Szerintük ökológiai katasztrófa fenyeget, két év alatt eltűnt a tó vizének 44 százaléka. A kormánybiztos ezt azzal magyarázta, hogy a tó vízgyűjtőterületén az elmúlt években félsivatagi csapadékmennyiség volt. Helyzetjelentés halpusztulásról, vízpótlásról, késlekedő fejlesztésről.

Előállt a negyedik magyar újságíró is, akinek bizonyítottan feltörték a telefonját a Pegasus nevű kiberfegyverrel. A bűnügyekkel és igazságszolgáltatással foglalkozó Csikász Brigittát hónapokon keresztül megfigyelték 2019-ben. A rendszerváltás utáni években kirobbant hazai kémbotrányokat egy videóban is időrendi listába szedtük.

Nem sikerül újabb tömegeket meggyőzni az oltásról

Elhunyt két újabb koronavírusos beteg az elmúlt 24 órában, és 77 koronavírusos beteget szorul kórházi ápolásra, közülük tíz embert lélegeztetőgéppel tartanak életben. 5 millió 628 ezren már kaptak legalább egy oltást, négyezren pedig már a harmadikon is túl vannak.

Alig egy hónap múlva a tervek szerint elindulhatnak a praxisközösségek. Az egészségügyi alapellátás modellváltásától a kormányzat azt várja, hogy a körzeti orvosi rendelőkben nyújtott szolgáltatások körének bővítésével lerövidüljenek a betegutak.

Ahol mást gondolnak az emberi jogokról és a szólásszabadságról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint biztonságban van Kriszcina Cimanouszkaja belarusz sprinter, akinek több európai uniós ország is vízumot ajánlott, miután kritikus megjegyzései miatt erőszakkal haza akarták küldeni a tokiói ötkarikás játékokról. Szerinte azért, mert bírálta az edzőit, ezt pedig hazájában börtönnel büntették volna.

“Nyomást gyakorolnak rám”: videóban üzent a belarusz sprinter
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Belaruszt bírálta az EU belügyi biztosa is, és támogatást ígért Litvániának a szomszédból érkező menekültáradat miatt. A balti ország kormánya azt állítja, a belarusz hatóságok szándékosan migránsokat csábítanak az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a litván határhoz szállítják őket. Csak a hétvégén háromszor annyi földönfutó lépte át a határt, mint tavaly egész évben.

Rosszul buzdított szavazásra egy hongkongi popsztár, ezért hét év börtönt kaphat. Anthony Wong énekes ellen „korrupt magatartás” miatt emeltek vádat a helyi hatóságok, amiért egy demokráciapárti jelöltre való szavazásra buzdított még 2018-ban. Akciója nem volt eredményes, a jelölt is börtönben van már.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG