Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franciaországban legalizálják a leszbikusok mesterséges megtermékenyítését


Két nő menyasszonyi fátyolban a párizsi Notre-Dame-székesegyház előtt, amikor még a melegházasság és az LMBT-közösség szülői jogainak elfogadásáért tüntettek, 2012. december 16.
Két nő menyasszonyi fátyolban a párizsi Notre-Dame-székesegyház előtt, amikor még a melegházasság és az LMBT-közösség szülői jogainak elfogadásáért tüntettek, 2012. december 16.

Mérföldkőnek számító győzelmet ünnepelhetnek a leszbikus párok és az egyedülálló nők Franciaországban. Kedden a parlament két év vita után végre elfogadja azt a törvényjavaslatot, amely első alkalommal biztosítja számukra a hozzáférést a termékenységi kezelésekhez.

A most hatályos francia törvények szerint csak heteroszexuális pároknak van joguk az orvosi segítséghez az utódnemzéshez, így a mesterséges megtermékenyítéshez is.

A leszbikus pároknak és egyedülálló nőknek, akik gyermeket szeretnének, külföldre kell utazniuk ahhoz, hogy mesterséges megtermékenyítést hajtsanak végre rajtuk donorok spermájának felhasználásával.

Ezen változtat az Emmanuel Macron elnök kormánya által kezdeményezett új jogszabály, amelyről a nemzetgyűlés két évig tartó, gyakran elkeseredett vita után szavaz.

Fogós szülés

A reform Franciaországban ugyanazt biztosítja majd, ami több európai országban már elérhető, így Belgiumban és Spanyolországban is, amelyek jelenleg a fogantatáshoz segítséget kereső francia leszbikus párok és egyedülálló nők legfontosabb úti céljai.

A nemzetközi LMBT-szövetség közölte, hogy örömmel fogadja a változást, amelyet Macron és szocialista elődje, François Hollande évekig tartó halogatása után „fogós születésként” ír le.

Miközben 2017-ben az elnökségért kampányolt, Macron azt mondta, hogy személye „kedvező” a termékenységi kezelés kiterjesztése szempontjából a leszbikus és egyedülálló nőkre.

A közvélemény melléállt

Ám miután megválasztották, a centrista vezető többször is elhalasztotta a törvénymódosítást, tekintettel azokra a tömeges tiltakozásokra, amelyeket a Hollande-kormány 2013-ban vont magára a melegházasság legalizálásával.

Ezúttal azonban a közvélemény egyértelműen a lépés mellé állt, az Ifop minapi felmérése szerint a franciák 67 százaléka támogatja.

A túlnyomórészt katolikus, melegellenes házasságmozgalom felhívása a tiltakozásra csak gyenge visszhangot váltott ki.

Az állam állja a számlát

A Nemzetgyűlésben 2019 októberében ratifikált, ám a Szenátusban elakadt törvényjavaslat értelmében a francia egészségügyi rendszer fedezi a termékenységi eljárások költségeit minden 43 év alatti nő számára.

A Szenátusban többséggel bíró jobboldali Republikánus Párt, amely ellenezte a törvényjavaslatot, több száz módosítást írt, mielőtt a szöveget visszaküldte a Nemzetgyűlésnek a keddi zárószavazásra.

Miután Macron Köztársaság Lendületben pártja és szövetségesei uralják az alsóházat, a szavazás puszta formalitásnak tekinthető.

Sok minden változik, de a béranyaság tabu marad

A jogszabály számos olyan kérdéssel foglalkozik, amelyek abból adódnak, hogy a termékenységi kezelés igénybevétele az utóbbi években jelentősen megnőtt.

Így lehetővé teszi, hogy a spermadonortól fogant gyermekek megismerjék a donor személyazonosságát, amikor felnőtté válnak, vagyis véget vet annak az anonimitásnak, amelyet a donorok számára eddig szavatoltak Franciaországban.

Egyben lehetővé teszi a harmincas nők számára a petesejtjük lefagyasztását is – ez az eljárás jelenleg csak azoknak a nőknek érhető el, akik olyan kezelésekre kényszerülnek, amelyek befolyásolhatják a termékenységet, mint például a rák elleni sugárkezelés vagy a kemoterápia.

Mindazonáltal a béranyaságot nem legalizálja. A meleg párok körében alkalmazott módszert mindmáig széles körben elutasítják Franciaországban.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG