Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „Gondolkodásra nem nagyon késztetnek minket”


A legfontosabb cikkeink kedd reggel: Pozsony tapasztalatai a kínai intézményrendszerről, újságíróoktatás nemzeti módra, tehéntrágyával a Covid ellen.

Amíg nálunk a Budapestre települő Fudan Egyetemmel kapcsolatban sokan beszélnek a kínai befolyás lehetőségéről, addig Pozsonyban már megtapasztalták, mennyire toleráns a Pekingből vezérelt intézményrendszer a kritikus hangokkal szemben. Egy szlovákiai elemzőcég vezetőjének például fenyegetésként is értelmezhető üzenetet küldött a pozsonyi Konfuciusz intézet vezetője, miután egy neki nem tetsző tanulmányt publikáltak. "Jól alszik? Nagy stressz lehet önnek az utcán mászkálni..." – így kezdődött a levél.

Keleti szemléletet sugall az is, ami az állami milliárdokból indult újságíróoktatásról mondott néhány diák. A Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 2019-ben terjesztette ki továbbképző tevékenységét erre a területre is. Az oktatás szervezetlenségét több beszélgetőpartnerünk is kiemelte, de nem ez tűnik a legnagyobb gondnak. „Gondolkodásra nem nagyon késztetnek minket, kész tények elé vagyunk állítva. Megadják, miből hogyan, mit kell összerakni, nem hagynak szabadon dolgozni” – mondta az egyik résztvevő.

A második covidos nyár

Lehet ballagás, lesz pótérettségi: megjelent a kormányrendelet, amely felmenti az iskolákat a rendezvényszervezés tilalma alól. Május 25-től az épületükön kívüli területeken szervezhetnek ballagást az oktatási intézmények, és az iskolaigazgató fogja megállapítani, hány vendéget hívhat egy-egy diák. A pótérettségire pedig tíz napon belül jelentkeznie kell annak, aki nem tudott részt venni az írásbelin.

Kvíz: Mennyire emlékszik még a kötelezőkre?

Kvíz: Mennyire emlékszik még a kötelezőkre?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Az elmúlt 24 órában 382 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, tavaly szeptember óta nem volt ilyen alacsony ez az adat. Elhunyt 64 koronavírusos beteg. Az új esetekkel a járvány kezdete óta összesen 798 955-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, míg a járvány halálos áldozatainak száma 29 277 főre emelkedett. 2 millió 750 ezren már a második oltásukat is megkapták, és nagyjából 300 ezren várnak az 5 millió regisztrált közül az első oltásra.

A tavalyinál jobb szezonra készülnek a horvátok, az Adriára tartók pedig a tavalyihoz hasonló árakra számíthatnak, viszont a járvány miatt sokkal alaposabban fel kell készülniük az utazásra. Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya. A Szabad Európának nyilatkozó szakember szerint finomodhatnak még az utazás gördülékenységét segítő részletek, de azt tanácsolja, hogy minden papír, amit csak elkérhetnek a védettséggel kapcsolatban, az legyen nálunk.

Végül szintén a járványhoz kapcsolódóan videónkat ajánlom figyelmébe, amelyben a koronavírus fertőzés elleni „csodaszereket” leplezzük le, így például a pálinkát, fokhagymát és tehéntrágyát.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG