Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: harmadik oltás vagy új oltási ciklus, ez a sinopharmosok dilemmája


Koronavírus elleni oltásra érkezik egy férfi a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontjára 2021. június 29-én.
Koronavírus elleni oltásra érkezik egy férfi a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontjára 2021. június 29-én.

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: az ellenzéki előválasztás nem választási program – mondja a politikai elemző, harmadik oltás vagy új oltási ciklus lenne-e jobb a sinopharmosoknak, meghalt egy operatőr, akit a Pride ellen tüntetők vertek meg Grúziában.

„Szerintem Mészáros Lőrinc nem boldog” – mondja Szelfi című podcast-sorozatunk legfrissebb epizódjában Ceglédi Zoltán politikai elemző, aki a nagyvállalkozó-üzletember-milliárdos párjáról, Várkonyi Andreáról úgy véli, hogy nagyon rossz kompromisszumot kötött az élettel. A beszélgetésre mégis inkább az ennél kormolyabb témák jellemzőek, így szó esik arról is, miért elégedetlen az ellenzéki összefogással és meddig tart egy elemző függetlensége.

30 év hajléktalanság után albérletbe költözött Jutka
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:28:19 0:00
Közvetlen elérés

Egy valódi utcai harcos portréját rajzoljuk meg a Lakatos Jutkával készült interjúnkkal. Intézetből az utcára került, majd harminc évig ott is élt. Lakott egy sátorban és egy elhagyott kunyhóban is. Most tudott albérletbe költözni, egy jó szándékú főbérlőnek köszönhetően, aki a piaci árnál olcsóbban adta ki neki a lakását. Ő is megszólal a beszélgetésben.

A harmadik oltás Romániában

A Sinopharm vakcinájával oltott, de a teszteken védettséget nem mutató idősek történetét is folytattuk: most azok mesélnek, akik megelégelték a magyar kormány tétlenségét, és intéztek egy harmadik oltást maguknak. Egyikük felveti: azt is jó lenne tudni, van-e értelme a harmadik dózisnak, mivel több háziorvos szerint ehelyett inkább az egész oltási ciklust újra kellene kezdeni.

A hétvégén 102 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az állami tájékoztatás szerint, és három halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal. Kórházban 73 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. A járványportál adatai szerint a beoltottak száma 5 538 557, közülük 5 175 503-an a második oltást is megkapták.

Csütörtöktől új határátlépési szabályokat vezetnek be Szlovéniában, ahol az elmúlt három hétben több mint száz esetben igazolták a gyorsabban terjedő delta- és delta plusz variánst is. A növekedést a behurcolt eseteknek tulajdonítják. Több fertőzöttet regisztráltak például azok között az érettségiző diákok között, akik spanyolországi kirándulásokról tértek haza.

Európán kívül és belül

Ha most lenne az európai uniós tagságunkról szóló népszavazás, Kövér László házelnök nemmel szavazna. A Parlament elnöke arról is beszélt a hétvégén, hogy szerinte azok teszik tönkre az EU-t, akik Magyarországtól akarják most megvédeni.

Kiadta a magyar szurkolók bűnlajstromát a Magyar Labdarúgó Szövetség: részben nyilvános lett az európai szervezet határozatának indoklása. Három mérkőzésen is tapasztaltak jeleket a drukkerek állítólagos diszkriminatív magatartására, egyebek mellett ezért kell a százezer eurós pénzbírság mellett a következő három nemzetközi mérkőzést zárt kapuk mögött lejátszani.

Meghalt az operatőr, akit megvertek a Pride ellen tüntetők Grúziában. Több újságírót is bántalmaztak az ellentüntetők, köztük Alexander Lashkarava, a TV Pirveli operatőre is az ötnaposra tervezett rendezvényről forgatott, amikor rátámadtak. Hat nappal később meghalt.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG