Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„LMBT? Nein, Danke” – itt a lista, amiért az UEFA megbüntette az MLSZ-t


Rendőrsorfal a magyar szurkolók előtt az Európa-bajnokság Német-ország-Magyarország mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án
Rendőrsorfal a magyar szurkolók előtt az Európa-bajnokság Német-ország-Magyarország mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án

„ANTI-LMBTQ” molinó, „Cristiano homosexual”, „Buzi franciák bonjour " – közleményt adott ki a Magyar Labdarúgó Szövetség az UEFA büntetéséről. Százezer euró pénzbírság mellett a 3 soron következő, UEFA-versenysorozatban tartott hazai mérkőzést zárt kapuk mögött kell lejátszani. Igaz, a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggesztették.

Az MLSZ közleménye szerint az UEFA Fegyelmi Bizottsága a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben.

Az ún. objektív vétségek ügyében (pl. műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb.) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. Egyben értesítette a szövetséget, hogy a mindhárom mérkőzésen felmerült állítólagos szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálta.

"Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás"

A "Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás" esetében kiszabott fegyelmi büntetés elévülési ideje 3 év. A magyar válogatott viszont 3 éven belül, 2019. márciusában és 2019. szeptemberében kapott már az UEFA-tól fegyelmi büntetést.

A magyar szövetség idézi közleményében az UEFA szabályzatát, amely szerint, ha "Bármely… személy, aki bármilyen alapon, beleértve a bőrszínt, a fajt, a vallást, az etnikai származást, a nemet vagy a szexuális irányultságot, megsérti egy személy vagy személyek csoportjának emberi méltóságát… a felelős tagszövetséget vagy klubot… büntetik.”

A "Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás" megvalósulását vizsgálták a Magyarország-Portugália, a Magyarország-Franciaország és a Németország-Magyarország mérkőzésen.

  • a Magyarország-Portugália meccsen: „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)
  • a Magyarország-Franciaország mérkőzésen: Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), „Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)
  • a Németország-Magyarország meccsen: „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt).

„EqualGame”

Az MLSZ közleménye szerint az UEFA 2021. július 9-én megküldte a szövetségnek, később pedig nyilvánosságra hozta az összevont eljárásban hozott döntést, mely szerint
- 3 soron következő, UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;
- elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését;
- 100.000 euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

Mint írják, a 2021. őszi vb-selejtező mérkőzések nem számítanak UEFA-versenysorozatnak. A fegyelmi határozat hivatalos teljes leiratát az indoklással és a részletes kifejtéssel együtt, várhatóan egy héten belül küldik meg az MLSZ számára.

XS
SM
MD
LG