Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az EP-többség szerint Brüsszel jogellenesen nyitotta meg a pénzcsapot az Orbán-kormány számára


Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2023. december 21-én
Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2023. december 21-én

Az EP a magyar kifizetések miatt bírósági perrel és bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti Von der Leyent. Környezeti jogász: Magyarországon nem volt még valódi klímaper. „Itt voltak ellenzéki képviselők, akik eltűntek” – vajdasági politikus a szerb választásokról. Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az EP a magyar kifizetések miatt bírósági perrel és bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti Von der Leyent

A magyarországi helyzetről szóló EP-állásfoglalás ötpárti tervezete felszólítja az Európai Tanácsot és a tagállamokat annak megállapítására, hogy a magyar kormány súlyosan és folytatólagosan megsértette az EU értékeit. A képviselők vitatják a magyar kifizetések jogszerűségét, ezért, ha burkoltan is, de bírósági perrel és bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetik a brüsszeli testületet.

Környezeti jogász: Magyarországon nem volt még valódi klímaper

Aktívabbak az állampolgárok a helyi környezeti ügyekben, de egy-egy petíció aláírásánál nem sokan lépnek többet. Ha sok országhoz hasonlóan Magyarországon is lenne egyszer egy valódi nagy klímaper, az módot adhatna a kormány környezeti és klímapolitikájának számonkérésére. A Szabad Európa podcastjában a civil szervezeteket számos, nagy port kavaró környezetvédelmi ügyben is jogi tanáccsal segítő Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) igazgatójával, dr. Kiss Csabával beszélgettünk.

„Itt voltak ellenzéki képviselők, akik eltűntek” – vajdasági politikus a szerb választásokról

Aleksandar Vučić tizenkét éve vezeti Szerbiát, először miniszterelnökként, most pedig már elnökként. Hatalma megingathatatlannak tűnhet, ennek ellenére 2012 óta már a negyedik előrehozott választást tartották tavaly decemberben. A választásról Öreg Annával, a Szabad Polgárok Mozgalma vajdasági bizottságának elnökével beszélgettünk, aki az egyesült ellenzék, a Szerbia az erőszak ellen listájáról jutott be a parlamentbe.

Robert Fico azt ígérte, Orbán Viktor számíthat rá Brüsszelben

Orbán Viktor szerint Magyarország és Szlovákia érdekei „legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak”, soha nem volt még ilyen jó a két ország kapcsolata. Robert Fico szerint azért akarják büntetni Brüsszelben Magyarországot, mert kormánya a szuverenitásáért küzd.

Baranyi Krisztina polgármester főtanácsadója a Corvinusról elbocsátott Ádám Zoltán

„Az új évtől Ádám Zoltán, a Corvinusról kirúgott egyetemi docens főtanácsadóként segíti a munkámat”írta közösségi oldalán a polgármester. Ádám Zoltán munkaügyi pert indított az egyetem ellen elbocsátása után.

Nagyot nyert Trump az első republikánus előválasztáson Iowában

Donald Trump elsöprő győzelmet aratott Iowában a Republikánus párt első előválasztásán, amelyen arról döntenek, ki legyen a republikánus jelölt a 2024-es amerikai elnökválasztáson. A volt elnök győzelmével megerősítette párton belüli vezető szerepét, annak ellenére hogy számos büntetőüggyel néz szembe, miközben visszavágásra törekszik a demokrata párti Joe Biden elnökkel szemben.

Izraeli tankok újra Gáza északi részét támadták, ahonnan korábban kivonultak

Izraeli tankok újra behatoltak a Gázai övezet északi részébe, ahonnan múlt héten vonultak ki – közölték helyiek. Azután jelentették északról az idei év leghevesebb összecsapásait, hogy Izrael bejelentette: csökkenti ottani hadműveleteit.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG