Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elemző: Magyar Péter képes lázban tartani a közvéleményt, és még a kormánykommunikáció is utánamegy


Magyar Péter beszéde a 2024. április 6-i budapesti tüntetésen
Magyar Péter beszéde a 2024. április 6-i budapesti tüntetésen

Elemző: „Tankönyvi módon politizálás zajlik.” Már dolgoznak a Fidesz-kampányban a határon túli magyar fiatalok. Vannak csecsemők, akik hónapokra a kórházban ragadnak, mert nincs elég hely az otthonokban.

Elemző: „Tankönyvi módon politizálás zajlik”

Van egy olyasféle konzisztencia Magyar Péter megnyilvánulásaiban, amely az ellenzéki pártokról ritkán mondható el – jelentette ki Lakner Zoltán friss podcastunkban. A politológus szerint a következetesség szükségesebb és keményebb feltételnek tűnik, mint a politikai tartalom, de kell a jó ütemérzék is.

Már dolgoznak a Fidesz-kampányban a határon túli magyar fiatalok

A korábbi gyakorlatnak megfelelően újból Fidesz-aktivistaként járnak ajtóról ajtóra határon túlról toborzott fiatalok. Korábban csak két-három hétig dolgoztak a párt kampányában, most többen a választásig maradnak. Forrásunk szerint az erdélyi MCC diákjai is kampányolnak, a szervezet vezetése azonban cáfolja, hogy ebben részt venne.

Vannak csecsemők, akik hónapokra a kórházban ragadnak, mert nincs elég hely az otthonokban

Bár a gyermekvédelmi rendszer válsága a bicskei gyermekotthonban történt sorozatos abúzus hatására ideig-óráig a közbeszéd része lett, a problémák egyáltalán nem oldódtak meg. Sőt a szakemberek szerint a rendszer összeomlásától nem kell tartani, mert már megtörtént.

Orbánék migrációs ellenállása a végrehajtásnál folytatódhat

Egyetlen tagállamot sem kötelez az Európai Parlament által megszavazott menekültügyi és migrációs paktum menedékkérők átvételére vagy fejpénz megfizetésére, mivel szakértők és eszközök küldésével is le lehet majd róni a szolidaritást. A paktum ellenzői ugyan elvesztették a jogalkotási csatát, azonban a szabályok végrehajtásánál még hallathatják a hangjukat.

A súlyos belső konfliktusok hetét hagytuk magunk mögött a kampányban

Magát tiltakozásul feloszlató pártszervezet; Fidesz–KDNP-üzengetés egy 2022-ig MSZP-s, most fideszes politikus miatt; a szocialistákat kiszorítani próbáló Momentum Belpesten; a saját polgármesterüket megbuktatni próbáló ferencvárosi pártok – az eddigi legintenzívebb hetet tudjuk magunk mögött a választási kampányban.

GKI-vezérigazgató: Nem Trump sorsától függ a magyar gazdaság

Molnár László szerint nincsen összefüggés a tudatosan rosszul tervezett költségvetés és az amerikai elnökválasztás között, a reptérvásárlás politikai célzatú, az orosz tulajdonú Mere üzletláncnál pedig kérdés, megfelel-e az EU-s átláthatósági feltéteknek, és nincs-e összefonódás a magyar kormánnyal.

Iráni támadás: Izrael és szövetségesei megsemmisítették a drónok és rakéták túlnyomó többségét

Izrael és szövetségesei megsemmisítették az Iránból kilőtt több száz drón és rakéta „túlnyomó többségét” a példátlanul nagyszabású szombat éjszakai támadás során. A zsidó állam elleni iráni akció nyomán sokan a közel-keleti konfliktus súlyos eszkalációjától tartanak.

Elemzők szerint ugyanakkor a támadás megmutatta Teherán válaszlehetőségeinek korlátait is.

Trump büntetőper előtt áll a hallgatási pénzek ügyében, elsőként a volt amerikai elnökök közül

Donald Trump lesz a jövő héten az első volt amerikai elnök, aki büntetőper elé néz, mégpedig a Stormy Daniels pornósztárnak korábban kifizetett hallgatási pénzek ügyében. Ennek jelentős politikai és jogi következményei lehetnek, miután az üzletember a Fehér Ház visszaszerzéséért küzd.

Hogyan tette Putyin rendőrállama sebezhetővé Oroszországot a terrortámadásokkal szemben?

A Kreml úgy tekint Vlagyimir Putyinra mint megmentőre, erős vezetőre, aki a szovjet összeomlás után stabilitást és biztonságot hozott. A sok halálos áldozattal járó események, amelyek elnökként vagy miniszterelnökként eltöltött csaknem 25 évét kísérték, súlyosan aláássák ezt a narratívát. Elemzők szerint inkább egy olyan vezető képe rajzolódik ki, akinek saját hatalmának védelme és növelése a nép biztonságának rovására ment.

Amit még tudni érdemes

Már a gyógyítást nehezíti a kórházak eladósodása, havi 20 milliárd forinttal nő a kifizetetlen számlák összege (Népszava)

Nyárig 104 milliárd forintos kórházi tartozást rendezne az Orbán-kormány, csakhogy az adósság összege már március végén 110 milliárdnál járt.

Csúcson a bevándorlók száma, 2010 óta 514 ezren jöttek Magyarországra (444)

2023-ban 61.350 külföldi állampolgár vándorolt be Magyarországra. Ez minden eddiginél magasabb szám, az előző évinél pedig bő tíz százalékkal jelent több embert.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG