Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán mint Kádár és mint feltételezett korrupt vezető


Orbán Viktor meglátogatja Marika nénit 2022. február 7-én
Orbán Viktor meglátogatja Marika nénit 2022. február 7-én

Összegyűjtöttük, melyik párt mennyit költ Facebookon, mostantól élőben lehet követni, mennyi megy el közösségi médiás költésekre. „Az egyenruhások többsége fellélegezve venné tudomásul a kormányváltást” – véli Márki-Zay rendészeti szakértője.

Kövesse velünk élőben a pártok kampányköltéseit!

Magyarország abban a furcsa helyzetben van, hogy 2022-ben a rendszerváltás óta először a Facebook segítségével követhetjük végig, hogy az egyes politikai csoportok mennyit költenek kampányra egy fontos csatornán. Ezt rendszereztük; automatikusan frissülő ábráinkból naprakészen tájékozódhat az aktuális erőviszonyokról.

Szombaton, ötven nappal április 3-a előtt indul hivatalosan a választási kampány. Ekkor lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is.

„A Fidesz máig bünteti a rendőrséget a 2006-os események miatt”

Kormányváltás esetén bruttó 350-400 ezer forintra emelné a pályakezdő egyenruhások bérét, átalakítaná a TEK-et és emberségesebb szolgálati nyugdíjrendszert vezetne be az új kormány. Lengyel Róbert, Márki-Zay Péter belügyi és rendészeti szakértője önálló határvédelmet és meghosszabbított határkerítést is ígér szakmai programjában, amelyet néhány nappal ezelőtt az összellenzéki pártok is elfogadtak.

Orbán mint Kádár, Orbán mint kleptokrata

Három éve a közösségi média elhanyagolása jelentett veszélyt a kampányra, idén a túlértékelése lehet az – mondja Ruff Bálint kommunikációs és kampányszakértő. Az elmúlt hetek eseményeinek értékelése közben szóba került a Kádár-nosztalgia és a kötelező oltást bíráló váratlan jobbikos posztok.

Eközben szankciókat kér Orbánék ellen egy parlamenteken átívelő szövetség. „Felszólítjuk az Európai Bizottságot és az Egyesült Államok kormányát, hogy megfelelő szankciókat vessenek be azon magyarországi személyek ellen, akiket hitelesen vádolnak súlyos korrupcióval és a közjavak eltulajdonításával”, írta közleményében a Kleptokrácia Elleni Parlamentek Közi Szövetség.

Anglia lazított, az oltottak könnyebben utazhatnak

Az elmúlt 24 órában valamelyest csökkent, de még mindig tizenegyezer felett van Magyarországon az új fertőzöttek száma. Elhunyt 91 beteg. A hét eleje óta emelkedett a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma is. Közben Angliában megszűnt a külföldről beutazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége.

Oroszország megkezdte a hadgyakorlatot

Nagy-Britannia vezető diplomatája csütörtökön arra biztatta Oroszországot, hogy enyhítsen az Ukrajna ügyében kialakult feszültségen, és lépjen a diplomácia útjára. Még akkor is, ha több ezer orosz katona vesz részt átfogó manőverekben Belaruszban, Ukrajna szomszédjánál.

Miközben látszólag normális kerékvágásban zajlik az élet a román–ukrán határon, az elmúlt hónapok diplomáciai és katonai feszültsége érezteti hatását a térségben. A NATO-tagállamok közül Romániának van a leghosszabb, több mint hatszáz kilométer hosszú szárazföldi határa Ukrajnával. A NATO katonai erősítést ígért Romániának.

Az Oroszország északnyugati részén található Novgorod régió bírósága pénzbírsággal sújtott egy nyugdíjast egy „sértő” közösségimédia-poszt miatt – azért, mert a képen látható személy „úgy nézett ki”, mint Vlagyimir Putyin elnök.

Kellemes napot és jó hétvégét,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG