Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kvantumtér a Facebookon és magyar vakcinagyár


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Lefutóban van a koronavírus negyedik hulláma Magyarországon, de még mindig sok a beteg és az elhunyt. Különös szerződést tervez aláírni Esztergom önkormányzata az állammal. Furcsa helyekre tereli a Facebook a politikával nem foglalkozó felhasználóit is.

Felborította a vírusok szezonalitását a Covid

Az elmúlt 24 órában 5298 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 144-en hunytak el a fertőzés következtében Magyarországon. Az aktív fertőzöttek száma 5349-cel csökkent, és csökkent a kórházban ápoltak száma is.

Tervezik már, milyen koronavírus elleni oltást fognak gyártani a Debrecenben felépülő vakcinagyárban. A javaslat elölt vírust tartalmazó és fehérjealapú oltóanyag gyártásáról szól, tehát olyan oltóanyagról, mint a kínai Sinopharm. Ennek hatékonyságát több tanulmány is kétségbe vonta. Egyelőre nincs szó a legkorszerűbb, mRNS- vagy vektoralapú oltóanyagok gyártásáról.

A Szabad Európa folyamatosan frissülő ábráival naprakészen tájékozódhat a járvány aktuális helyzetéről. Ha a cikket beteszi könyvjelzői közé, egy pillanat alatt megtudhatja a legfrissebb, elérhető magyar adatokat.

Mégsem mondott le a kormány a közigazgatási különbíróságokról?

Noha a kormány a komoly kritikák hatására elvetette a közigazgatási különbíróságok felállítását, az állam most mégis olyan szerződést írhat alá, amelyben az áll: 2026-ig létrejöhet az intézmény. A közigazgatási különbíróság Esztergomba költöztetésének motorja a korrupciós ügye miatt államtitkári posztjáról lemondó fideszes Völner Pál volt.

Hangoddal elérheted a kvantumteret!

Kevés szó esik róla, de a Facebook algoritmusának hiányosságai nem csak a politikai térben okozhatnak károkat. Most azt mutatjuk be, hova vitte a Facebook azt a felhasználót az első három hétben, akit nem érdekel a közélet. Röviden: látókhoz, spiritisztákhoz, angyalokhoz. Az is kiderült, hogy sok embernek van szüksége valódi segítségre, de ha a Facebookon múlik, nem orvosi, hanem angyali segítséget kapunk.

Előző cikkünkben azt néztük meg, hová vezeti a Facebook azokat a felhasználókat, akik a kormánypárttal, az ellenzékkel vagy a Mi Hazánkkal szimpatizálnak.

Felhalmozással készülnek a télre Székelyföldön

Kisebb pánikot okozott a német katasztrófavédelem kampányfilmje Romániában. A hosszabb áramszünetek kivédésére adott tanácsok az élelmiszerek és generátorok felvásárlásához vezettek, holott a szakemberek szerint arrafelé kicsi az esély az energiaszolgáltatás tartós leállására. A helyiek félelmeit történelmi tapasztalataik is erősítik.

Célkeresztben az Aldi és a Tesco

A kormány komoly terhet tenne a nagy külföldi élelmiszerláncokra: ingyen államosítaná lejáratközeli áruik egy részét, aztán a saját belátása szerint szétosztaná. Ez jó eséllyel alkotmányellenes, emellett egy jól működő intézményrendszert fejelne meg egy plusz állami koordinálóközponttal. A törvény ott próbálna erősen beavatkozni, ahol a legkisebb az élelmiszer-pazarlás, miközben a CBA-ra vagy a Coopra nem vonatkozna.

Külső beavatkozások belügyekbe

Oroszország és Kína egységfrontot kíván mutatni a Nyugattal szemben. Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán videobeszélgetést folytatott, amelynek során a Kreml tájékoztatása szerint Putyin hangsúlyozta, hogy „az együttműködés új modellje jött létre” Oroszország és Kína között. Hszi arról beszélt, hogy „bizonyos nemzetközi erők” a demokráciára hivatkozva beavatkoznak a két ország belügyeibe, „brutálisan” megsértve a nemzetközi jogot és az elfogadott normákat.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Németországban azt a feltételezett orosz kémet, aki 2019-ben fényes nappal meggyilkolt egy volt csecsenföldi katonai vezetőt egy berlini parkban.

Az Európai Unió sikere elsődleges fontosságú prioritás Németország számára, nem szabad hagyni, hogy a tagállamok közötti viták veszélybe sodorják az integrációs projektet, mondta az új német kancellár, Olaf Scholz.

Angyali napot kívánva,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG