Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Hamis oltási igazolások, és amit Medgyessy esetéből tanult meg Orbán


Orbán Viktor és Medgyessy Péter 2017-ben
Orbán Viktor és Medgyessy Péter 2017-ben

Hónapokig árulhattak hamis oltási igazolást az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban, az ellenzék a korrupciós ügyek emlegetésével nem fogja megnyerni a választásokat, és menekültek akik megtalálták helyüket Európában.

Hamarosan az omikron lesz az uralkodó variáns Magyarországon is

Csütörtök óta 4977 új fertőzöttet igazoltak és 154 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Az újabb oltási akció keretében még péntek délután 14-18 óra között, valamint szombaton 10-18 óra között is időpontfoglalás nélkül lehet oltást beadatni. Zajlik az 5-11 évesek oltása is.

Várhatóan januárra vagy februárra az omikron lesz az uralkodó koronavírus-variáns az Európai Unióban, Magyarországon is újabb omikronos fertőzöttekről érkezett hír. Hiába kevésbé súlyosak a tünetek, fertőzőképessége miatt túlterhelheti az egészségügyet. Az eddigi oltások viszont hatásosnak tűnnek ellene.

A Szabad Európa folyamatosan frissülő ábráival naprakészen tájékozódhat a járvány aktuális helyzetéről.

Covid után – Nem voltak súlyos tünetei, mégis tenyérnagyságú folt van a tüdején

„Hetekkel a sikeresen, enyhe tünetekkel átvészelt koronavírus-fertőzés után derült ki, hogy még távolról sem vagyok túl a betegségen. A Covidra nem kaptam gyógyszert, arra, amit maga után hagyott, viszont hetekig antibiotikumot kell szednem, és lehet, hogy ezzel még nincs is vége”, számolt be betegségéről a Szabad Európának a 71 éves Magda.

A magyarokat első sorban a saját megélhetésük érdekli

Korrupciós vádakkal nem lehet választást nyerni, mint ahogy harminc évvel ezelőtt jól csengő nevekkel sem, mondta elemzőnk az elmúlt időszak belpolitikai eseményeit értékelve. Ruff Bálint szerint kiábrándítóak az eddigi ellenzéki pártlisták, és elég lett volna a végső közös névsort megismerni. Átaludt hónapok és a lecke, amit Medgyessy Péter esetéből tanult Orbán Viktor.

Az én Európám

Az éhezés, a háborúk vagy a kilátástalanság százezreket kényszerített menekülésre az elmúlt években a Közel-Kelettől Afrikáig. A bizonytalanság, a hatóságok erőszakos fellépése és sorstársaik elvesztése sem tartja vissza őket. Egy jobb életet keresnek Európában, és néhányan meg is találják azt. Ők mondják el történetüket a Szabad Európa új videósorozatában.

20-40 ezer forint volt a hamis oltási igazolvány

Hónapokon át árulhattak hamis védettségi igazolást az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban a Szabad Európa információi szerint. A megyei rendőrség két fő letartóztatását erősítette meg, akik ápolók „egy vidéki kórházban”, mellettük még 22 főt hallgattak ki gyanúsítottként. Húsz–negyvenezer forint lehetett egy hamis oltási igazolvány.

Mit gondolnak az ukránok egy esetleges orosz megszállásról?

Az orosz–ukrán frontvonaltól némileg távolabb, a nyugat-ukrajnai Lvivben egy helyi lakos szerint az oroszoknak szándékukban áll támadni, de a nemzetközi nyomás miatt egyelőre nem fognak. Egy másik megkérdezett azt mondta a Szabad Európának, Putyin orosz elnöktől bármi kitelik. Videóriport Ukrajnából.

Uniós vezetők támadássorozattal vádolják Moszkvát

Oroszország több fronton is támadja az Európai Uniót, ezért a közösségnek új gazdasági szankciók mögé kell felsorakoznia – közölték csütörtökön balti és közép-európai vezetők. Litvánia az esetleges, Belaruszból érkező orosz katonai csapások kockázatára hivatkozott.

Tanuljanak önök is leckét miniszterelnököktől!

Kellemes hétvégét,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG