Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Negyedik oltás, ötödik hullám, Kásler napi kétszáz halottról is beszélt


Ez már az ötödik hullám, ami sok fertőzöttet hozhat magával még Kásler miniszter szerint is. Ha az ellenzék nyerne, újra lenne egészségügyi minisztérium, és pár hónap után már érezhető lenne a változás az egészségügyben. 2006-ban nemcsak Gyurcsány Ferenc, de Orbán Viktor hatalma is megrendült.

A hivatalos adatoknál tízszer több lehet a fertőzött

Három nap alatt csaknem 15 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 167-en hunytak el a hétvégén. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy tízszer több koronavírusos eset lehet Magyarországon, mint amennyi a hivatalos adatokban szerepel. Kásler Miklós miniszter pedig arról, hogy az ötödik hullám csúcsán az új fertőzöttek száma naponta meghaladhatja a 13 ezret, a napi kórházi betegszám a nyolc-kilencezret, a halálozás pedig elérheti a napi kétszázat. A miniszter szerint szükség lesz negyedik oltásra is.

„Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok”

Így nyugtatgatta Orbán Viktor az európai uniós országok magyarországi nagyköveteit 2006-ban. Páratlanul érdekes tanulságokat kínál a hazai politikai élet főszereplőiről a 2011-ben kiszivárgott, több száz oldalnyi amerikai nagykövetségi jelentés. Az USA nagykövetével mindenki szóba állt, de Orbán Viktorral különösen sokat beszélt. Ezekből a jelentésekből néztük meg először a 2006 utáni időszakot, amikor a Fidesz majdnem lecserélte Orbánt, Budapesten szinte folyamatosan tüntettek, a régóta várt átfogó reformok pedig csak nem jöttek.

Ellenzéki győzelem esetén újra lenne egészségügyi minisztérium

Ígéri dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, akit Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt bízott meg egészségügyi programjának kidolgozásával. Komáromi radikális változásokat ígér győzelmük esetére: megszüntetné az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, mert zsarolásnak és béklyónak tartja.

„A kilencvenes években nem kérdezték ennyien, miért élek itt”

Harminc éve él Budapesten egy ír csapos, kocsmatulajdonos. Huszonkét évesen, a rendszerváltáskor jött, jó pár alterkocsmát, pubot vitt. Oran Mac Cuirc itt él velünk, látja, hogyan változtak a magyarok, hol tart most az ország. Úgy tűnik, egyre kevésbé érzi jól magát itt.

Külföldi híreinkből:

Taskenttől Moszkváig a politikai vezetők aggódva figyelik Kazahsztánt

Összefoglalónk Kazahsztánból, ahol immár országszerte zajlanak a tüntetések. Ezek letörésére Tokajev elnök behívta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét (ez egyfajta keleti NATO orosz vezetéssel), ezzel pedig új fejezetet nyitott a hatalom megtartásáért folyó harcban. Az első orosz katonák múlt héten meg is érkeztek az országba. „Oroszország részéről megnőtt az elszántság arra, hogy támogassa klienseit és hűséges szövetségeseit” – mondta Alekszander Gabujev, a moszkvai Carnegie Center vezető munkatársa a Szabad Európának.

A megbecsült emberi jogi kutatócsoport bezárása a hidak felégetésével ér fel Oroszország számára

2021-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya a korábbiaknál agresszívabban üldözte a politikai ellenvéleményt, a független civil társadalmat, az újságírást és az aktivizmus minden formáját. Grigorij Javlinszkij liberális politikus szerint a Memorial bezárása az autoriter rendszerből a totalitárius rendszerbe való átmenet mérföldköve.

Podcastkínálatunkból:

„A szabad tájékoztatás szükségszerűen ellenérzéseket is kelt”

Egy 1990-es műsort idézünk fel, amelyet Vári János és Kézdi Pál készített a nyugati demokráciák sajtószabadságáról és az újságírók felelősségéről. Archívum című sorozatunkban elődünk, a Szabad Európa Rádió korábbi műsorait elevenítjük fel.

„Így lehet Magyarországon lebonyolítani egy gyerekrablást”

A Józan Babák Klub a droghasználó szülők önsegítő csoportjaként alakult meg 15 évvel ezelőtt. A közösséget olyan huszonéves fiatalok, főként várandós nők hívták életre, akik hétvégente használtak kábítószert, és a terhesgondozási rendszer nem tudott nekik megfelelő segítséget nyújtani. Oberth József, a klub egyik alapítója volt a Szelfi vendége.

Önök azért figyeljenek oda arra, amit mi mondunk,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG