Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Hónapok óta nem történt érdemi előrelépés a befagyasztott magyar EU-források ügyében


Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Brüsszelben 2020. február 3-án
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Brüsszelben 2020. február 3-án

Ha meg is kapja az Orbán-kormány az EU-forrásokat, nehéz lesz teljesen elkölteni. Csatatérkörzetek – Zugló: a nagy DK a polgármestert, a helyi DK viszont a kihívót támogatja. Orbánnal az EU és a liberalizmus ellen: kisebbségi magyarok az EP-választáson.

Ha meg is kapja az Orbán-kormány az EU-s forrásokat, nehéz lesz teljesen elkölteni

A befagyasztott európai uniós pénzek felszabadításához szükséges munka dandárját már elvégezte a kormány, még sincs előrelépés, holott szorít a határidő és a felhasználás adminisztratív követelményei. Ha már eljutottak az út kétharmadáig, akkor most miért toporog Budapest és Brüsszel? – erről szól podcastsorozatunk legfrissebb része.

Csatatérkörzetek – Zugló: a nagy DK a polgármestert, a helyi DK viszont a kihívót támogatja

Csatatérkörzetek: olyan választókerületek, ahol a politikai harc kiélezett, ahol a választások előtt nem tudjuk biztosan, hogy ki győzhet. Budapest XIV. kerülete, Zugló ilyen. Horváth Csaba jelenlegi szocialista polgármester ellenfele korábbi momentumos alpolgármestere, Rózsa András és a fideszes Borbély Ádám lesz. Ellenzék indul egy ellenzékire, de Zuglóban így sem a Fidesz az esélyes.

Orbánnal az EU és a liberalizmus ellen: kisebbségi magyarok az EP-választáson

A Fidesz patronázsrendszerébe hibátlanul betagozódott kisebbségi magyar politikai elit követi patrónusát európai kalandozásában, amelynek sikertelensége a határon túlra menő kormányzati támogatások csökkenését is eredményezte. Az Orbán-hívő erdélyi magyarság közben az EU leginkább EU-szkeptikus társadalmává vált; csak 16 százalékuk gondolja úgy, hogy Putyin felelős a háború kirobbantásáért.

Szlovák belügyminiszter: Magányos farkas volt a kormányfő elleni merénylet gyanúsítottja

A hatóságok vádat emeltek a Robert Ficót szerdán életveszélyesen megsebesítő merénylő ellen, aki a gyanú szerint egyedül tervelte ki és hajtotta végre akcióját. A szlovák miniszterelnök állapota a műtétet követően továbbra is súlyos, de stabil.

A magyar EU-elnökség egyik első teendője a deficiteljárás megindítása lehet saját maga ellen

A dolgok jelenlegi állása szerint a Magyarország által elnökölt első pénzügyminiszteri EU-tanácsülésen hoznak majd döntést a kormányok a deficiteljárás megindításáról hazánkkal és mintegy tucatnyi másik tagországgal szemben. A korrekciós intézkedésekről szóló ajánlásokra ugyanakkor valószínűleg az idei év végéig várni kell.

Orbán Viktor pert vesztett a Pécsi Stop ellen is

A miniszterelnök számos lapot beperelt, miután szemlézték a SPAR vezérigazgatójának interjúját. Hans Reisch ugyanis azt állította: Orbán Viktor arra kérte, adjon részesedést egyik rokonának az üzletlánc magyar leányvállalatában. A kormányfő sorra bukja az ügyben indított sajtópereket.

Elkészült a segélyszállítmányok fogadására szolgáló ideiglenes móló a Gázai övezetben

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy lezárultak a munkálatok, és így hamarosan megindulhatnak a palesztin enklávé ellátását célzó humanitárius szállítmányok ezen útvonalon is. A vártnál hosszabban, két hónapig zajlott az építkezés, amelyet logisztikai, időjárási és biztonsági kihívások nehezítettek.

Zelenszkij: Az új harkivi fronton rendkívül nehéz a helyzet, de ellenőrzés alatt áll

Az ukrán elnök ellátogatott az északnyugati régióba, ahol az orosz hadsereg nemrég újabb offenzívát indított. A kijevi hadvezetés arról számolt be, hogy a Harkiv várostól nagyjából 45 kilométerre fekvő Vovcsanszk északi részén harcolnak a megszállókkal, akik nem tudtak áttörni a védelmi vonalaikon.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG