Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nyomozások magas rangú fideszeseknél és a nagy Facebook-kísérlet


Sikkasztás miatt indult nyomozás Kövér László kabinetfőnökének alapítványánál, az Országgyűlés pedig felfüggesztette Völner Pál mentelmi jogát. A fideszes képviselő ellen többek között hivatali visszaélés megalapozott gyanújával nyomoznak. Kísérletbe kezdtünk a Facebookon, hogy megnézzük, hova tereli az algoritmus a felhasználókat.

Szinte leálltak az új oltások, de csütörtöktől újra nem kell regisztrálni

Az elmúlt 24 órában 153 áldozata volt a koronavírus-járványnak Magyarországon. Tovább csökkent viszont a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma. Mióta ismét kell regisztráció az oltáshoz, nagyon lecsökkent az oltakozók száma, csütörtök és szombat között azonban ismét regisztráció nélkül lehet kérni az oltást.

Kedden a kormánypártok megszavazták, hogy 2022 nyarának közepéig tartson a kormányt erős jogkörökkel felruházó, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet. A kormány akár olyan rendeleteket is hozhat, amelyek felülírhatnak egyes törvényeket. Számos állampolgári jogot korlátozhatnak, többek között lefoglalhatnak magántulajdont, megtilthatják a tüntetéseket vagy a népszavazásokat.

Kit hova terel a Facebook? – 1. rész

Kísérletbe kezdtünk a Facebookon, hogy megnézzük, merre tereli az algoritmus az új felhasználókat. Hiába panaszkodnak kormánypárti véleményvezérek, valójában a Fidesz már tarol a közösségi oldalon. A Mi Hazánk is meglehetősen szervezett, hódít az ezotéria és az oltásellenesség. Az ellenzéki, „balliberális” fölény a közösségi médiában inkább legendának tűnik, mint valóságnak.

Matolcsy harca az infláció ellen

Folytatta a szigorítást a jegybank, miután a Monetáris Tanács ülésén 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte az alapkamatot. A Matolcsy György vezette testület szerint ugyanakkor el kell felejteni az alapkamatot, mert a hazai kamatszintet mostantól az egyhetes ráta fogja kifejezni. Utóbbi már 3,3 százalékon áll, az infláció pedig hét százaléknál is magasabb, és nem akar csökkenni.

Nyomozás Kövér László kabinetfőnökének alapítványánál

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány ügyében indíthatott nyomozást ismeretlen tettes ellen, sikkasztás miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az alapítvány külhoni magyaroknak szánt adományokból is vásárolt budai villalakást, amelyet Kövér László házelnök kabinetfőnökének, Veress Lászlónak a családja használ. Vettek a pénzből egy A6-os Audit is, azt Visontai Kálmán használja. Ő Veress László munkatársa az Országházban.

Nyomozás Völner Pál korrupciós ügyében

Az Országgyűlés felfüggesztette Völner Pál fideszes képviselő mentelmi jogát. Az államtitkári posztjáról lemondó, hivatali vesztegetéssel gyanúsított Völner Pál még így is dupla végkielégítést kaphat. Államtitkári pozíciója után 3,9 milliós búcsúpénzre lehet jogosult, de ha képviselő marad még négy hónapig, akár további 3,7 millió forint is járhat neki. A vádirat szerint a fideszes Völner összesen 83 millió forint kenőpénzt kapott.

Emberi jogi normákat sért a „gyermekvédelmi” törvény a Velencei Bizottság szerint

A Európa Tanács emberi jogi testülete szerint az iskolai szexuális nevelési programokkal és a szexuális tartalmak médiában történő megjelenítésével kapcsolatos magyar jogszabályok legutóbbi módosításai kirekesztők és sértik a nemzetközi emberi jogi normákat. A törvényt hasonló okokból komoly kritikák érték többek között és az LMBT közösségek és az Európai Bizottság részéről is. Ahogy arról már beszámoltunk, más következményei is voltak a törvény körüli kampánynak: tanárokat kezdtek el zaklatni, amióta a kormány kampánytémává tette az LMBT+-jogokat

Tudatos facebookozást kívánva,
Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG