Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nem tartja be a kormány az uniós bíróság döntését a kitoloncolásokról


Orbán Viktor a kormányinfón 2021. december 21-én
Orbán Viktor a kormányinfón 2021. december 21-én

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány nem fogja végrehajtani az Európai Unió Bíróságának ítéletét a törvénytelen kitoloncolásokról. Novák Katalin lehet az új köztársasági elnök. Lengyelországban jogászokat figyeltek meg a Pegazusszal. Kevesebb az új fertőzött, de így is elhunyt 139 ember koronavírus miatt.

Orbán Viktorék megpróbálják a lengyel trükköt, nem fogják betartani az uniós bíróság döntését

Orbán Viktor bejelentette, hogy nem fogják betartani az Európai Unió Bíróságának ítéletét a jogszerűtlen kitoloncolások kapcsán. Novák Katalint akarja a kormány új köztársasági elnöknek. Orbán Viktor nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy kiállna-e vitára Márki-Zay Péterrel.

A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány nem fogja végrehajtani az európai bíróság ítéletét a törvénytelen kitoloncolásokról. Utóbbival a lengyel kormány ötletét követik, alább olvashat ennek részleteiről.

Novák Katalint fogja jelölni a Fidesz új köztársasági elnöknek

Orbán Viktor karácsony előtt bejelentette, hogy a kormány Novák Katalint akarja köztársasági elnöknek Áder János helyére. A köztársasági elnök ugyanis nem maradhat két ciklusnál tovább.

Orbán Viktortól kivételesen lehetett kérdezni a december 21-i kormányinfón. Elárulta, hogy Novák Katalin lesz a Fidesz jelöltje a köztársasági elnöki posztra. Ez a kétharmados kormánytöbbség mellett jó eséllyel azt jelenti, hogy ő lesz. A miniszterelnökséggel ellentétben a köztársasági elnöki posztot nem lehet örökké betölteni, legfeljebb két ciklusban van maximálva a lehetőség. Áder János második ciklusa 2022. május 10-én jár le.

Lengyel Pegasus-botrány: ellenzéki jogászok a listán

A 2019-es, sorsdöntő parlamenti választások utolsó heteiben agresszív módon feltörték egy lengyel ellenzéki személyiségeket képviselő, magas rangú ügyvéd mobiltelefonját. Két évvel később ugyanez történt egy ügyésznővel, aki megpróbálta megakadályozni a tisztogatásokat az igazságszolgáltatásban.

Mindkét esetben azt a katonai célú kémprogramot használták, amelyet az izraeli NSO-tól szereztek be: attól a cégtől, amelyet az Egyesült Államok kormánya a közelmúltban feketelistára tett – állítják a Torontói Egyetemen működő Citizen Lab internetes megfigyelőszervezet digitális nyomozói.

A Citizen Lab nem tudta megmondani, ki rendelte el a feltöréseket, az NSO pedig nem nevezi meg az ügyfeleit, ráadásul azt állítja, hogy csak az izraeli védelmi minisztérium által ellenőrzött legitim kormányzati szervekkel működik együtt. Mindazonáltal mindkét áldozat biztos abban, hogy Lengyelország egyre illiberálisabb kormánya a felelős.

Van, ahol kezdik a negyedik oltást, félmillió vakcinát ajándékoz el a magyar kormány

Magyarországon 3359 új fertőzöttet igazoltak kedd óta, és 139 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Magyarország több mint félmillió AstraZenecát ad Bangladesnek, Izraelben pedig engedélyt adtak a negyedik oltás beadására.

Magyarországon az új fertőzöttekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1 233 744 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké 38 167, az aktív fertőzöttek 135 217-en vannak, kórházban 5159 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 464-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati járványportálon december 20-án megjelent tájékoztatás szerint tizenöt omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, és további omikrongyanús mintákat is vizsgálnak. A szakemberek azt kérik, hogy az oltatlanok oltassák be magukat, azok pedig, akiket négy hónapnál régebben oltottak be, kérjék a megerősítő, harmadik oltást.

Újabb vízparti területek épülhetnek be a Balatonnál

Apartmanokat, sorházat és mobilházakat építene a balatonakali vízparti naturista kemping helyére a terület új tulajdonosa, és a vonyarcvashegyi kemping sorsa is bizonytalan.

Az akali terület új tulajdonosa arról beszélt a 24.hu portálnak, hogy nem szeretne a jelenleginél nagyobb beépíthetőséget, az érvényben lévő tíz százalékot használná ki. Apartmanokat, sorházat, a turisták számára mobilházakat terveznek a helyszínre, és noha még nagyon képlékeny az elképzelés, valószínűleg sátras kempingezőket nem fogadnak majd a területen.

A tulajdonos „zöld identitású” beruházásról beszélt, ugyanakkor elmondta, hogy a közműfejlesztéssel kezdődő munkálatok a nádas megritkításával járnak, és öblöket terveznek kialakítani a Levendula Naturista Kemping területén, ahol idén nyáron már nem is fogadtak vendégeket.

Sztoriban – Miért kellett meghalnia a Pesti úti idősotthon 55 lakójának?

Sokan jobban félnek egy nyilatkozat következményeitől, mint a járványtól, ezért inkább hallgatnak. Hónapokig tartó adatgyűjtés, interjúk után állt össze a cikksorozat. Politikai járványkezelés? Tapasztalatlanság? Hibás szakmai döntések sorozata? A szerzőt, Kerényi Györgyöt kérdeztük.

Sztoriban – Miért kellett meghalnia a Pesti úti idősotthon 55 lakójának?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:12:30 0:00
Közvetlen elérés

Szép napot kívánok,

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG