Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szociológus: Novák Katalint és Varga Juditot talán könnyebb volt beáldozni, mint egy férfit


A kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2022. május 24-én
A kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2022. május 24-én

Nagy Beáta: A politikai keretezés megtörtént – a nő egyenlő anya. Budapest főépítésze: Hamisítványok épülnek a várban. A szuperkedd lehet Nikki Haley utolsó esélye Donald Trump megállítására.

Nagy Beáta: A politikai keretezés megtörtént – a nő egyenlő anya

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalom- és Politikatudományi Intézetének professzora szerint a társadalom patriarchális szerepfelfogása olyan erős, hogy nem illik a képbe, hogy nők vezetői pozícióba kerülhetnek, a nemek helyzetéről szóló beszélgetések pedig mára veszélyesek és átpolitizáltak lettek.

Budapest főépítésze: Hamisítványok épülnek a várban

Történeti épületeket vasbetonból újraépíteni hamisítás – jelentette ki Budapest főépítésze. Erő Zoltán szerint elhibázott módon nyúlt a kormány a vár felújításához, ami már most háromszázmilliárdnál jár, és egyáltalán nem látni, hogy hol lesz a költségek vége. A megbízást a legtöbb épület rekonstrukciójára a West Hungária Bau Kft. nyerte eddig. A WHB Kft. tulajdonosa a győri milliárdos Paár Attila, aki Tiborcz Istvánnak, a kormányfő vejének üzlettársaként is ismert.

A szuperkedd lehet Nikki Haley utolsó esélye Donald Trump megállítására

Az előválasztási szupernap lehet a legfőbb összecsapás a szinte biztos befutónak számító exelnök és a volt amerikai ENSZ-nagykövet között. Az Egyesült Államok tizenöt államában döntenek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyéről, azaz mintegy nyolcszáz delegálti szavazatról.

Előző nap az amerikai legfelsőbb bíróság megsemmisítette azt a döntést, amelynek értelmében Donald Trump neve Coloradóban nem lehetett volna a szavazólapon az alkotmány felkelési záradéka alapján.

A nem állami fenntartású gyermekotthonokban is szigorítana a kormány

A reformátusok azt mondják, náluk eddig is volt alkalmassági vizsgálat, a katolikus egyház szerint pedig a gyermekvédelmi törvény tervezett módosítása kapcsán a jogalkotó eddig nem kereste meg őket. A Belügyminisztérium közölte, hogy a nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai vizsgálatához törvénymódosítás kell, amelyet a kormány rövidesen benyújt.

Ötfős tanácsadó testületet szervezett maga mellé Orbán Viktor

A stratégiai tanácsadó testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A testület feladata, hogy elemzésekkel, tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját, különös tekintettel „a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.

„Kultúrharc Lengyelországban” – magyar vonatkozású részeket húznának ki a történelemoktatásból

Sem „Magyar Lajost”, sem Báthory Istvánt, sem az 1956-os forradalom lengyel–magyar vonatkozásait nem tanítanák a jövőben a lengyel iskolásoknak történelemórán, amennyiben végrehajtják a tervezett tankönyvreformot. Az ügyben közösen tiltakoznak magyar és lengyel történészek.

A Déli Körvasút miatt tüntettek, Lázár egyeztetni hívta a civileket

A beruházó önkényesen kerítette el a Hamzsabégi sétány egy jelentős részét a Déli Körvasút mellett, a munkák hétvégén éjjelente is folynak. A civilek Lázár János minisztériuma előtt tüntettek, aki megjelent a demonstráción, és egyeztetni hívta őket.

Amit még tudni érdemes

Az egészségügyi és oktatási intézmények, kollégiumok dolgozóira sem vonatkozik a rendelet, amely a gyermekbántalmazást kezelné (Népszava)

A Belügyminisztérium egy módosítást már bejelentett.

Kétpaksnyi naperőművet építenének Magyarországon a kínaiak (HVG)

Mintegy 2-2,5 gigawatt naperőművi kapacitást építhetnek ki a betelepülő kínai akku- és autógyártók. A kormány frissített energiastratégiája 2030-ig összesen 6 gigawatt pluszkapacitással számol. Közben az európai napelemgyártókat tönkreteszi az olcsó kínai import.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG