Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: hatalmas kockázatokat vállalt és veszteséges időszak előtt áll a jegybank a volt elnöke szerint


Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök 2021. július 6-án beszédet tart, miután megtekintették az ország aranytartalékát.
Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök 2021. július 6-án beszédet tart, miután megtekintették az ország aranytartalékát.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: évente kapunk egy Marshall-segélynyi összeget, mondja Surányi György közgazdász, visszavonulót fújt a médiatörvény ügyében a lengyel elnök, magának is mentességet adna új alkotmányával a belarusz vetető.

Kivételes, példátlan mértékű külső támogatás érkezik Magyarországra, a gazdaság teljesítménye az elmúlt évtizedben mégsem nevezhető kiemelkedőnek – mondja podcastunkban Surányi György közgazdász, a jegybank korábbi elnöke. Egy területen van jelentős javulás, a nemzetközi adósság csökkentése látványos méretű, és nagyjából megegyezik a Brüsszelből kapott összeggel, teszi hozzá. Amiért ez mégsem adhat okot megnyugvásra, az a magánnyugdíj-rendszer megszüntetése, mert ezzel ez a felelősség visszaszállt az államra. Hallgassa meg az egész beszélgetést itt!

Az elmúlt 24 órában 1370 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 151 beteg halálát okozta a hivatalos adatok szerint a koronavírus okozta betegség. Kórházban 4019 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 374-en vannak lélegeztetőgépen. Rusvai Miklós virológus szerint pár hét választja csak el az országot az ötödik járványhullámtól. A szakember január valószínűsíti az újabb hullám indulását. A negyedik hullám lecsengőben van, de nem ér véget, máris kezdődik az ötödik. A belga miniszterelnök kész megfontolni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban. Ausztriában februártól kötelező lesz az oltás, és Németország is ebbe az irányba mozdult el. Csak azok mentesülnek, akiket életkoruk vagy egészségügyi problémájuk miatt nem lehet oltani.

A lengyel elnök fújt visszavonulót a médiatörvény ügyében. A parlament alsóháza által nemrég elfogadott törvényjavaslat megakadályozta volna, hogy bármely nem európai szervezet 49 százaléknál nagyobb részesedéssel rendelkezzen lengyelországi televíziós vagy rádiós műsorszolgáltatóban. A gyakorlatban azonban a törvény csak egyetlen létező vállalatot, az amerikai Discovery Inc.-t érintette volna, és emiatt el kellett volna adni az egyik utolsó független lengyel médiavállalat többségét, vagy akár az egészet. Most Andrzej Duda megvétózta a jogszabályt, mert szerinte a törvény népszerűtlen, és csorbította volna Lengyelország üzleti hírnevét.

François Fillon, a Nicolas Sarkozy elnöksége alatt szolgáló francia miniszterelnök az orosz Sibur vegyipari óriáscég vezetőségébe került. A cég nagyobb tulajdonosa két orosz oligarcha, Leonyid Mikelszon and Genagyij Timcsenko. Fontos szereplő még a cégben Putyin veje, Kirill Samalov, aki száz dollárért vehetett egy 380 millió dollár értékű részesedést a cégben még 2013-ban. Fillont hazájában első fokon börtönbüntetésre ítélték sikkasztás miatt.

Mentességet adna magának a büntetőeljárások alól Alekszandr Lukasenka belarusz vezető az alkotmány módosításával. Az új alkotmány emellett újraosztaná az alkotmányos hatásköröket és korlátozná az elnök hivatali idejét, de lényegében eltiltaná Lukasenka ellenfeleit a választásokon való indulástól. Az ellenzék az alkotmány átírására tett kísérletet látszatintézkedésnek nevezte, szerintük Lukasenka csak ezzel próbál a hatalomba kapaszkodni.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG