Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Magyarica! Gyere, igyál velünk egy pohár bort!”


Temető Szarajevóban, 1994-ben. A fotót Orbán Györgyi készítette.
Temető Szarajevóban, 1994-ben. A fotót Orbán Györgyi készítette.

Nemrég volt 25 éve annak, hogy aláírták a boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződést. A délszláv háború megrázó hétköznapjairól mesélt a Szabad Európának Orbán Györgyi, aki haditudósítóként sok minden átélt. Az ő történetével kezdjük heti tíz legjobb cikkünket bemutató összeállításunkat.

A daytoni békeszerződéssel jött létre 1995 végén a ma is létező Bosznia-Hercegovina szövetségi állam, és ért véget a délszláv háború első, a jugoszláv unió felbomlásához vezető szakasza.

Orbán Györgyi a Magyar Rádió haditudósítójaként testközelből tapasztalhatta meg a háború mindennapjait. Ott volt Szarajevóban is, mint a Szabad Európának adott exkluzív interjúban mondta, „nem lőttek folyamatosan, kiszámíthatatlanul aratott a halál”.

„Magyarica! Gyere, igyál velünk egy pohár bort! Nem tudjuk, hogy élünk-e még holnap!” – emlékezett vissza egy erős élményére. Érdemes elolvasni a teljes beszélgetést, megrázó részletek és fotók szerepelnek benne.

A NER ifjú generációja

„Fájdalmasan érint, hogy a NER-lovagok kiszorítják az embereket a Balaton mellől” - mondta Balatonvilágos volt polgármestere a Club Aliga kapcsán. Mint oknyomozó riportunkban beszámoltunk róla, az állami vagyont kezelő szervezet, az MNV évekig nem tette lehetővé, hogy az önkormányzat közterületté minősíthesse az egykori pártüdülő bizonyos részeit. Aztán új tulajdonosai lettek a terület fölött rendelkező cégnek. Az egyik Mészáros Lőrincé, a másik Szivek Norbert érdekkörében van. Utóbbi a tulajdonosváltáskor még az MNV vezérigazgatója volt.

A társadalmi egyenlőség marxista métely, a feministák nem fognak megvédeni az ellenségtől, az iszlám pedig zagyva, önellentmondásos politikai ideológia - üzenik azok a fiatalok, akiknek csatornáján Novák Katalin beszélt a nemek közti egyenlőtlenségről. Még nincsenek 30 évesek, de már fontos pozíciókat foglaltak el: oknyomozó írásunkban bemutatjuk a NER legfiatalabb generációját.

Megvonták Deutsch Tamás EP-képviselő összes frakciótagság általi jogosultságát az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában. Így a fideszes politikus nem szólalhat fel a Európai Néppárt nevében az EP plenáris ülésein, nem lehet az egyes ügyek előadója és nem tölthet be tisztséget az EP-ben. Deutsch Tamás a Facebookon úgy reagált, hogy ő szereti az Európai Néppártot és a képviselőcsoport tagja. A történetről részletesebben ebben a cikkünkben írunk.

Tízmillió forintnak megfelelő dollárért szerződtetett újabb amerikai lobbistát a magyar kormány – derítettük ki. Megnéztük, kit választottak az érdekképviseletre, és hogy a lobbista mit csinált eddig a 35 ezer dollárért. Portré David Reaboiról, aki nemzetbiztonsági szakértőként főleg a Közel-Kelettel foglalkozik, származása miatt pedig odafigyel Magyarországra is.

A Navalnij-ügy újabb fordulatai

A Bellingcat oknyomozó portál és más újságok közös nyomozásukban arra jutottak, hogy az FSZB orosz titkosszolgálat állhatott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése mögött. „2017 elejétől egészen 2020 augusztusáig az FSZB egy fedett egységének a tagjai, akik a mérgező anyagok használatára specializálódtak, követték Navalnijt egész Oroszországban. Több mint 30 alkalommal az egység ugyanoda utazott, mint a politikus, és úgy tűnik, legalább két alkalommal megpróbálták már megmérgezni a tomszki eset előtt” – írta az oknyomozó csapat.

Navalnij: "Tudom, kik akartak megölni"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

Az orosz külügyminiszter „mulatságosnak” nevezte azt, hogy Moszkva mérgezte volna meg Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Szergej Lavrov szerint az új nyomozati anyagok csak annyit mutatnak, hogy a nyugati országokból teljesen hiányzik az etika. További részletekért ajánlom cikkünket.

A megelevenedett kémfilm

Akár 14 év börtönt is kaphat az az orosz házaspár, akiknek esküvői fotóján feltűnt és így lelepleződött egy orosz titkosügynök. A Lettországnak folytatott kémkedéssel is vádolt házaspár állítja, ártatlanok. A történet bármelyik kémfilmbe beférne, kérdés, elhinnénk-e.

Óriási luxusban élt egy korrupciós botrányba keveredett kirgiz hivatalnok, Raimbek Matraimov és családja. Korrupció gyanújával vették őrizetbe a férfit, aki a Szabad Európa kérdésére azt mondta, ártatlan. Videónkban eredeti felvételeket is megmutatunk.

Óriási luxusban élt a korrupciós botrányba keveredett kirgiz hivatalnok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:23 0:00

Az év, ami nem volt

Törölt világesemények, elmaradt olimpia, labdarúgó Európa-bajnokság, lefújt katonai parádék – 2020 alighanem elveszett évként vonul majd be a történelembe. Összeállításunkban összeszedtük az elmaradt eseményeket, még úgy is meglepően sok volt belőlük, hogy természetesen mindenki tisztában van vele, milyen nehéz év ér lassan véget.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG