Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mi lesz a magyarországi afgán menekültekkel?


A kép illusztráció
A kép illusztráció

A magyar kormány úgy döntött, három hónapig jár a korábban a magyarokat segítő, a tálib hatalomátvétel után Magyarországra menekített afgánoknak szállás és élelem. Az nem egyértelmű, mi lesz utána.

Három hónapig kapnak szállást és ételt a Magyarországra menekített, korábban a magyar katonákat segítő afgánok. Ezt egy rendeletben szabályozta a kormány, a rendelet arról nem szól, hogy mi történik velük három hónap után. „A mi kultúránkban két család le sem ülhet egymás mellé, itt viszont egy szobában kell aludnunk velük. Ráadásul koedukált WC-k vannak és a zuhanyzókon nincsenek függönyök. Ez nekünk nagyon nehéz” - mondta a 29 éves Quasimi, aki családjával jelenleg több mint tízen lakik egy szobában.

A táliboktól rettegő kisebbségek exodusában az utolsó zsidó is elhagyta Afganisztánt. Zablon Szimintovot szeptember elején evakuálták Kabulból. Hozzá hasonlóan más kisebbségiek – szikhek és hinduk – is elmentek. Ha érdekli a férfi sorsa, olvassa el cikkünket!

Nőket és újságírókat vernek és kínoznak meg Afganisztánban a tálibok. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala arra hívta fel a figyelmet, Afganisztánra is vonatkoznak a nemzetközi emberi jogi szerződések. A tálibok szóvivője azt mondta, tárgyalnak a nemzetközi közösséggel. Részletekért nézze meg videónkat.

"Nem szeretnénk szankciókat"– emberijog-sértések Afganisztánban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Az EP kiállt az azonos neműek házassága mellett, a Fidesz nemmel szavazott

Az EU-ban mindenhol el kell ismerni az azonos neműek házasságát az Európai Parlament szerint. Az állásfoglalásra 387 képviselő szavazott igennel, 123-an tartózkodtak, 161-en ellene szavaztak. A huszonegy magyar képviselő közül Cseh Katalin, Donáth Anna, Dobrev Klára, Ujhelyi István és jellemzően az ellenzéki pártok képviselői megszavazták az állásfoglalást, a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak.

Magyarországon az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a klímatörvény miatt. Bár a tavaly elfogadott törvényt a Párbeszéd nyújtotta be, a kormánytöbbség jelentősen módosította. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a lépést azzal indokolta, hogy szerinte a kormánypárti képviselők „kiherélték” a törvényt.

Tizenkét áldozata van a Covidnak egy nap alatt

Magyarországon a korábbiakhoz képest továbbra is nagyon nehezen megy az oltási program, valamivel több mint háromezer ember kapta meg az első oltását előző nap. Tovább nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma, és 12 újabb közvetlen halálos áldozata is volt a járványnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elővigyázatosságból karanténba vonult, miután a környezetében többen is elkapták a koronavírust. A 68 éves államfő így nem utazik a héten Tádzsikisztánba, a térségbeli államok biztonsági fórumára. Vlagyimir Putyin azután döntött így, hogy hétfőn több személyes találkozón is részt vett, például Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és orosz paralimpikonokkal, majd Nyizsnyij Novgorod megyébe utazott, a Belarusszal közös nagyszabású hadgyakorlat helyszínére.

Apropó, hadgyakorlat! A Zapad- (Nyugat) 2021 nevű esemény az orosz és a belarusz vezetés szerint is csak védelmi jellegű. Azt gyakorolják, hogyan reagáljanak egy lehetséges támadásra – kétszázezer katonával, 80 repülőgéppel, 300 harckocsival, 240 ágyúval, rakéta- és aknavetővel, valamint 15 hajóval. Részleteket itt olvashat.

Végül egy kellemesebb témát ajánlok figyelmébe, méghozzá a divatvilág egyik legnagyobb és legcsillogóbb eseményét, a Met Gálát. A New York-i Metropolitan Múzeumot támogatni hivatott gálán mindig a legnagyobb sztárok vesznek részt, nincs ez másként idén sem. Képekért nézze meg a BBC oldalát.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG