Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Biden-korszak és Putyin palotája


Miközben számos fontos intézkedéssel vette kezdetét a Biden-elnökség Amerikában, Oroszországban az ellenzéki vezető Alekszej Navalnij oknyomozó videója okozott felzúdulást. Nem csoda, hiszen Vlagyimir Putyin elnök feltételezett luxuspalotáját mutatta meg.

A Biden-elnökség első napja

Az egység fontosságát hangsúlyozta és azt ígérte, minden amerikai elnöke lesz eskütétele után mondott első beszédében az USA 46. elnöke. Joe Biden számos döntést rögtön aláírt. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontosat és érdekeset, képeket, videókat és infografikákat is.

"Isten engem úgy segéljen" - videón Bidenék eskütétele
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:40 0:00

Az új elnök egyébként nem tétlenkedett, összesen 17 intézkedést hozott már az első nap. A legfontosabbak közül kiemelném, hogy visszaléptette az országot a párizsi klímaegyezménybe, leállította a kilépést az Egészségügyi Világszervezetből, szintén leállította a mexikói határkerítés további építését és kötelező tette a maszkviselést a szövetségi ingatlanok területén.

Donald Trump elnökségének négy évéből talán sokaknak az elnök közösségi médiás jelenléte rémlik leginkább, azaz sokszor azon volt a fókusz, hogy mint mond az elnök, holott az elmúlt négy évben számtalan nagy jelentőségű politikai változás is történt.

Putyin luxuspalotája leleplező képeken

Új, leleplező videóval állt elő a hazatérése után vizsgálati fogságba vetett orosz korrupcióellenes aktivista és ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij. Az általa alapított Korrupcióellenes Alapítvány hosszú összeállításban mutat be egy Putyin elnöknek tulajdonított exkluzív, tengerparti palotát. A helyszínnek egyébként magyar vonatkozása is van - derül ki cikkünkből.

Ha pedig megnézné, a kiszivárgott tervek szerint milyen lehet a palota belülről, ajánlom képgalériánkat.

Késve szállított vakcinák, növekvő feszültség

Nőtt az új Covid-betegek száma, csökkent viszont a kórházban ápoltak és a jellemzően a legveszélyesebb állapotban lévő, lélegeztetőgéppel segített betegek száma is Magyarországon. Csütörtök reggel 1410 új beteg volt, 98-an életüket veszítették, így a közvetlen áldozatok száma 11 713-nál jár Magyarországon.

Több európai országban is komoly feszültséget okoz a vakcinák késlekedése. Olaszország például jogi lépésekkel fenyegette meg a Pfizer amerikai gyógyszergyárat a fennakadások miatt, míg a német egészségügy miniszter szerint a késlekedés idegesítő.

Kiakadt Elton John, Brian May és több világsztár

Több mint száz ismert brit zenész élesen bírálta a Brexit-megállapodást, mondván, azzal a kormány az előadókat „gyalázatosan cserben hagyta”, hiszen a korábbi ígéretekkel szemben nem talált megoldást a zenészek vízummentes beutazására. Az aláírók között van Elton John, Ed Sheeran, illetve Roger Daltrey, a The Who énekese, Roger Waters, a Pink Floyd basszusgitárosa, vagy Brian May, a Queen gitárosa is.Cikkünkből kiderül, miért is nagy gond ez a világsztároknak.

Alkotmányellenesnek találta a hulladékipar államosításáról szóló törvényt az Alkotmánybíróság. A kormánynak az volt a terve, hogy elveszi az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodást, és kiszorít minden versenyt az iparágból. A törvényjavaslat szerint a hulladék nemzeti vagyonná válna, és azt a tulajdonosától ellenszolgáltatás nélkül elvennék. Ez utóbbit találta most alkotmányellenesnek az AB.

Végül egy pozitív történetet ajánlok arról, hogy ételt oszt a válság miatt nehéz helyzetbe kerülteknek egy budapesti étterem. A tulajdonos, Bangó Norbert a válság miatt kénytelen volt bezárni belvárosi éttermét, így elhatározta, hogy segít azoknak, akik szintén elvesztették a megélhetésüket.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG