Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: jön a Covid-gyógyszer?


Magyarországon is tesztelik azt a gyógyszert, amely a remények szerint megkönnyítheti a koronavírus elleni harcot. A klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy ilyen gyógyszer csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát.

Kezdjük a mai hírlevelet a Covid-helyzettel, annál inkább, mert Magyarországon folyamatosan emelkedik az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Szerda óta 180 új esetet igazoltak, elhunyt egy beteg. Kórházban 93 koronavírusos embert ápolnak, közülük kilencen vannak lélegeztetőgépen.

Szájon át adható koronavírus elleni gyógyszert tesztel a Semmelweis Egyetem egy nemzetközi szintű klinikai vizsgálat keretében. Másik öt magyarországi helyszín is részt vesz a második és harmadik fázisú vizsgálatokban. Az antivirális koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött az Egyesült Államokban. További részletekért olvassa el cikkünket!

Légifelvételeken a kabuli helyzet

Hazatértek Afganisztánból a magyar katonák. Az afganisztáni kimenekítési feladatokban részt vevő valamennyi magyar katona épségben hazatért, két utasszállító repülőgépük szerda éjjel landolt Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Közben akadozik az afgán menedékkérők evakuálása Kabulból. Bár a tálibok nem engednek be több embert a kabuli repülőtérre, annak területén még mindig több ezren várják az evakuációt. Az amerikaiak most elsősorban nem a táliboktól, hanem a velük is ellenséges terrorszervezettől, az ISIS-K-tól tartanak.

Az amerikaiak több mint 70 ezer embert juttattak ki Afganisztánból augusztus 14-e óta – mondta Joe Biden elnök a Fehér Házban. A kabuli reptéren kaotikus jelenetek alakultak ki, amint tömegek igyekeznek elhagyni az országot egy héttel a tálib hatalomátvétel után. Légifelvételeken mutatjuk meg a helyzetet.

Külföldi munkaerő nélkül nem megy…

Ismét nő Magyarországon a fiatal (azaz 24 év alatti) munkanélküliek száma. A legfrissebb nyári adatok szerint egyébként Európában Csehországban a legalacsonyabb, Spanyolországban pedig a legmagasabb a munkát nem találó fiatalok aránya. További részletekért nézze meg infografikánkat!

A minap írtunk arról, hogy külföldi vendégmunkások százezreit szeretné évek óta Magyarországra csábítani a kormány, eddig nem sok sikerrel. Nos, Németországban is egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány; az elöregedés miatt egy év alatt százötvenezerrel csökkenhet a munkaképes korúak száma. A munkaügyi hivatal vezetője szerint a problémát már csak külföldi munkavállalókkal lehet orvosolni. „Évente négyszázezer bevándorlóra van szükségünk, tehát lényegesen többre, mint az elmúlt években" – mondta Detlef Scheele.

Erőszak az iráni börtönben

Több rabot súlyosan bántalmaztak, idősebb foglyokat pedig a földön húztak végig egy iráni börtönben az őrök. A felvételeket egy iráni csoport juttatta el a Szabad Európának, miután állításuk szerint hekkeléssel betörtek a börtön biztonsági rendszerébe. Figyelem, felkavaró tartalom!

Erőszak a börtönben: leleplező felvételek kerültek elő Iránban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:40 0:00

Kína és az Egyesült Államok kölcsönösen a délkelet-ázsiai államok megfélemlítésével vádolja egymást. Legutóbb az amerikai alelnök Vietnámnak ajánlott fel támogatást a Nyugat-barát politikáért cserébe. A kínai külügyminisztérium válaszában azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy beavatkozik a regionális ügyekbe és megzavarja a békét.

Mi lesz veled, Római-part?

Végól egy sokkal nyugodtabb, bár nem kevésbé érdekes témát ajánlok figyelmébe. Milyen volt, milyen lesz – és milyen nem a budapesti Római-part? Egy aktivista, egy mérnök – két helyi lakos – egy fővárosi projektvezető és egy főpolgármester-helyettes válaszolnak a Szabad Európa riportjában.

"Egy múltat nem lehet újra létrehozni" – mi lesz a Római-part sorsa?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:14 0:00

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG