Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: zuhanórepülésben a magyar demokrácia a Freedom House szerint


Magyarországon és Lengyelországban „példátlan módon” visszaszorult a demokrácia a Freedom House szerint. Az emberi jogok helyzetével foglalkozó szervezet szerint Magyarország két határt is átlépett.

A Freedom House szerint Európában és Eurázsiában terjed a tekintélyelvűség, Magyarországon és Lengyelországban pedig „példátlan módon” visszaszorult a demokrácia. A politikai szabadságjogok és emberi jogok helyzetét vizsgáló szervezettől a legkeményebb megjegyzéseket Magyarország kapta, amely „az eddigi Nemzetek átmenetben jelentések legnagyobb valaha mért visszaesésén ment át. Két határt átlépve átmeneti/hibrid rezsimmé vált”. További részletekért olvassa el cikkünket.

A témában készítettünk egy látványos infografikát is.

A kormánynak nem tetszik, hogy a magyar helyett külföldi élelmiszerboltokba járnak a magyarok. Csakhogy szakértők szerint a jelenlegi körülmények között a magyar láncok képtelenek olyan hatékonyan működni, mint versenytársaik. Az e-kereskedelemben ugyanakkor hozzáértők szerint van még fejlődési potenciál, ott kis állami segítséggel akár piacvezetők is lehetnek a magyar szereplők.

Medgyessy Péter dicsérte Kínát, az amerikai diplomácia aggódik a Fudan miatt

Medgyessy Péter volt miniszterelnök szerint Kína ”nagyszerű sikereinek titka a párt és a szocializmus”. A korábbi MSZP-s kormányfő a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: Kína bebizonyította, hogy együttműködéssel, kemény munkával és jó vezetéssel minden lehetséges. Medgyessy Péter azt nem említette, hogy Kínát nagyon sok kritika érte az utóbbi időben a kevésbé gazdag országoknak nyújtott hitelei miatt, melyek egy elemzés szerint nagyon kemény kondíciókat írnak elő különösen szigorú titoktartási feltételek mellett.

Közben az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége aggódik a sanghaji Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése miatt. A diplomáciai képviselet a Magyar Hang kérdésére úgy fogalmazott, hogy Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit.

Új stílus és hang: a Biden-elnökség első 100 napja. Noha elemzők szerint az amerikai elnök még a politikai mézeshetek időszakában jár európai szövetségeseivel, a hangnem változása azt üzeni: megváltozott a vezetés.

Új stílus és hang: a Biden-elnökség első 100 napja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

Egyre több fiatal kerül kórházba Coviddal

Csütörtök reggelre 186 koronavírusos beteg hunyt el 24 óra alatt, miközben 2 584 új fertőzöttet regisztráltak. Zajlik a tömeges oltás, online a kínai Sinopharm mellett AstraZeneca vakcinára is lehet már időpontot foglalni. Közben megjelent az a rendelet, amely szerint a veszélyhelyzet ideje alatt meghosszabbíthatják az egyetemek és a főiskolák a tavaszi félévet.

A nem megfelelő védőeszközök miatt sok orvos kapta el a koronavírust, miközben egyre több, súlyos állapotban lévő fiatal covidos beteg kerül kórházba. Erről beszélt a Szabad Európának egy orvos, aki az elmúlt hónapokat egy fővárosi kórház Covid-osztályán, a vörös zónában dolgozta végig. Ez az a rész, ahol a nem intenzív ellátásra szoruló koronavírusos betegek fekszenek.

A legnehezebb végignézni a betegek halálát, pár hetes kezelés után “szinte családtaggá válnak" - ezt már kijevi orvosok mesélték a Szabad Európa stábjának. Azt mondták, a nehéz körülményekhez és az állandó kimerültséghez már hozzászoktak.

"Szörnyű volt, nem kaptam levegőt": egy Covid-osztály küzdelmei
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:34 0:00

Ha akadnak Önben kérdések az oltásokkal, a vírussal kapcsolatban, látogasson el kifejezetten ezek megválaszolására létrehozott aloldalunkra!

Ikonok lőszeres ládákon

A bolgár hatóságok szerint hat orosz állampolgárnak köze lehetett az ország különböző fegyvergyáraiban 2011 és 2020 között történt robbanásokhoz, az ügyben vizsgálat indult. A bolgár főügyészség szerint biztosnak tűnik, hogy “az orosz állampolgárok tetteinek célja az volt, hogy elvágják bizonyos különleges termékek szállítását Georgiának és Ukrajnának”.

300 ezer dollárt gyűjtött egy kórház számára egy kijevi házaspár azzal, hogy megüresedett lőszeres ládákra festettek ikonokat. A muníciót Donbasz régióból szerezték be, ahol 2014 óta több mint 13 ezer ember esett áldozatul az oroszbarát szeparatistákkal való összecsapásoknak. “Fontos volt számomra, hogy megmutassam: a háború, a lőszeres ládák, az abban tárolt lőszerek és az azokkal meggyilkolt emberek valóságát" - mondta a festőművész Klimenko. Ajánlom figyelmébe képgalériánkat!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG