Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: horvát nyaralásból rémálom


Horvátország sok magyar kedvenc úticélja
Horvátország sok magyar kedvenc úticélja

Soha ennyi magyarnak nem lett hatalmas csalódás és komoly dráma a horvátországi nyaralás. Visszamondott szállásfoglalások, hiábavaló utak és csalódott emberek. Mi történt és mit lehet tenni?

“Aznap derült ki, a helyszínen, két kisgyerekkel. Előre ki volt fizetve az egész, és egyeztettünk előtte pár nappal, hogy várnak minket.” Soha korábban ennyi bejegyzés nem szólt hoppon maradt utasokról, akik az utolsó pillanatban, útközben vagy a helyszínre érve tudták meg, hogy horvátországi foglalásukat törölték, szállásukat másnak adták ki, hiába adtak kauciót vagy fizették ki a teljes árat. A Facebookon gyűjtik a horvátországi szállásadók feketelistáját. Mit tehetnek azok, akik így jártak? A történeteket és a választ is megismerheti cikkünkből.

Az elmúlt pár évben a klímaváltozás miatt földindulásszerű változások történnek a bolygón. A magyar kormány viszont elutasítja az Európai Bizottság nyáron elfogadott javaslatát, ami szigorítana a 2030-as uniós üvegházgáz-kibocsátás 2030-ra belőtt szintjén. Perelhető-e a kormány azért, mert nem tartja prioritásnak a klímaváltozás elleni küzdelmet? Külföldi példa már van rá, mi pedig utánajártunk, mi a helyzet Magyarországon.

A szerdai 80 után csütörtökre 86 újonnan regisztrált fertőzöttet jelentettek Magyarországon a Covid miatt. Nem hoztak újabb halálesetet összefüggésbe a járvánnyal, ez a harmadik egymást követő nap, amikor nincs halálos áldozat. Közben újabb országnak küld vakcinát a magyar kormány.

Akit megkínoztak a tálibok

Megszavazta a lengyel alsóház a független médiát ellehetetlenítő törvényt, ami például véget vethet az egyik legnagyobb független média, az amerikai hátterű TVN24 hírcsatorna lengyelországi működésének. Lengyelország több nagyvárosában tüntettek a médiaszabadság védelmében, az Egyesült Államok pedig elítélte a döntést.

Egy afgán kommandós hónapokra fogságba esett azután, hogy a tálibok lelőtték helikopterét. Öt évvel később a militáns csoport egyre erőteljesebben nyomul előre Afganisztánban. A volt katona az általuk elkövetett kegyetlenségekről beszélt a Szabad Európának. Figyelem, videónkban felkavaró tartalmat is láthat!

“Megkínoztak a tálibok”: egy afgán katona története
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

A tekintélyelvű belarusz vezető, Aljakszandr Lukasenka rezsimje azzal reagált az amerikai szankciók legújabb körére, hogy felkérte Washingtont: szeptember 1-ig csökkentse öt főre a minszki nagykövetség létszámát. Emellett Minszk visszavonta hozzájárulását Julie Fisher amerikai nagykövet kinevezéséhez – derül ki összeállításunkból.

Egy tablet és egy kémügy

Brit újságírók oknyomozó munkája új betekintést enged egy orosz katonai vállalkozó „kulcsfontosságú” szerepébe a líbiai polgárháborúban. A BBC háborús bűnökről és az orosz hadsereggel fenntartott kapcsolatokról számolt be. A történet egyik legfontosabb "szereplője" egy tablet - hogy miért, kiderül cikkünkből.

Moszkvának kémkedhetett egy brit állampolgár a német fővárosban. A férfit, Nagy-Britannia berlini követségének alkalmazottját kedden tartóztatták le Potsdamban. A német közlemény szerint a gyanúsított állítólag 2020 novembere óta együttműködött az orosz titkosszolgálatokkal.

Tizenegy év börtönre ítélték Kínában kémkedésért a kanadai Michael Spavort. Az ő és a kanadai-magyar diplomata Michael Kovrig ügyét hazájukban összefüggésbe hozzák azzal, hogy Kanadában éppen most döntenek a Huawei pénzügyi igazgatójának kiadatásáról. Michael Spavor fordulatos élete során koktélozgattott az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun magánjachtján és fontos szerepe volt az egykori NBA-sztár, Dennis Rodman phenjani látogatásainak megszervezésében. Cikkünkből még ennél is több érdekesség derül ki.

“Kegyetlen és érzéketlen”

Világszerte 64 országban tiltott a gyermekek testi fenyítése, ennek ellenére csupán 13 százalékuk védett teljes mértékben ettől. Infografikánkból megtudhatja, mely országokban és mikor tiltották be teljesen a testi fenyítést.

Végül hadd ajánljam figyelmébe cikkünket, melyben arról írunk, 28 napos karantén vár egyes ausztrál olimpikonokra Tokióból való hazatérésük után. Ezt sokan „kegyetlennek” és „érzéketlennek” tartják. Egyébként is egyre nagyobb az aggodalom a sportolók mentális jóléte miatt.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG