Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mitől félnek a magyarok?


A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztálya áprilisban.
A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztálya áprilisban.

Átalakította a magyarok félelmeit a járvány, a bevándorlás már csak keveseket érdekel, annál jobban aggódunk a szeretteinkért és tartunk a megbetegedésektől - derül ki egy friss kutatásból.

Mitől félnek a magyarok 2021-ben, és hogyan látják az ország és a maguk jövőjét? Ezek egy friss kutatás központi kérdései. Kiderül, a legtöbben attól tartanak, hogy valamely szerettüknek baja esik (63 százalék), második helyen áll a komolyabb megbetegedéstől, kórházba kerüléstől való félelem. Majdnem ugyanennyien, azaz a megkérdezettek fele tart attól, hogy kiszolgáltatottá válik. A be- és kivándorlástól egyaránt a magyarok egyharmada fél. A rendkívül érdekes kutatás részleteit itt olvashatja el.

Hasznot húzni a járványból

Tovább csökkent Magyarországon a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma, miközben a járványban csütörtök reggelre elhunyt újabb 32 beteg. Az oltások beadásának üteme nagyon lelassult, szinte olyan tempóra váltott az ország, mint amennyivel a regisztráltak száma naponta növekszik.

Ne feledjétek: no vakcina, no parti - üzente Maruzsa Zoltán államtitkár május elején a 16-18 éveseknek. Vajon mit gondolnak erről az érintettek? Fiatalokat kérdeztünk arról, beoltatják-e magukat.

Hamisított Covid-útlevelek, tesztek és vakcinák: egyre többen próbálnak hasznot húzni a járványból. A légitársaságok is sorra jelentik az eseteket. Vajon a digitális útlevél visszaszorítja majd a visszaéléseket?

Covid-feketepiac: egyre több a hamis igazolás és teszt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:10 0:00

Magyarországon az ötmillió beoltott után búcsút mondhattunk a maszknak - kültéren. Melbourne-ben 85 nap után most először találtak fertőzöttet, ezért tömeges tesztelésbe kezdtek. Indiában, ahol még mindig tombol a járvány, egy zsúfolt repülőgépen mondott igent egymásnak egy fiatal pár. Maszkkal és anélkül – képes világ körüli utunkat ajánlom figyelmébe.

Tanulnak, de nem beszélnek – a magyarok és az idegennyelv-tudás

Papíron rengeteg órában tanulnak a magyar gyerekek idegen nyelveket, csak igen átgondolatlanul, állítja a Szabad Európa által megkérdezett nyelvoktatási szakértő. Az állami oktatáspolitika döntésképtelennek tűnik, a szülőknek gyerekenként csaknem félmillió forintjába kerül, hogy magánórákkal taníttassák ki egy idegen nyelvre. Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével beszélgettünk.

Egyre több kelet-európai roma próbál kivándorolni az Egyesült Államokba. Idén már több mint kétezren próbáltak közülük illegálisan bejutni az Egyesült Államokba Mexikó felől. A legtöbben Romániából érkeztek, és nyugat-európai országokból repültek Mexikóba, majd menedékkérelmet nyújtanának be Amerikában – derül ki összeállításunkból, amit ajánlok figyelmébe.

Nyolc szervezet csatlakozott már ahhoz a konzultációhoz, amit Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester indított Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetemről. Véglegesek már a négynemes konzultáció kérdései is. Hogy mik ezek? Kiderül cikkünkből.

Elítélte a NATO a Ryanair belarusz eltérítését

Élesen elítélte a Ryanair légitársaság járatának múlt hétvégi, minszki földre kényszerítését, illetve Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró és barátnője őrizetbe vételét szerdán a NATO legfőbb politikai döntéshozó testülete. Az Észak-atlanti Tanács elfogadhatatlannak nevezte a belarusz hatóságok fellépését, amely „súlyosan sértette a polgári légi közlekedést szabályozó normákat, továbbá veszélybe sodorta az utasok és a személyzet tagjainak életét”.

Végül egy kissé lazább témát ajánlok figyelmébe, jelesül azt, hogy az 1960-as évekbeli francia új hullámos filmekben teljesen természetes volt a dohányzás, csakhogy több mint fél évszázaddal később sem sikerült azt kiirtani az alkotásokból. Olyannyira, hogy egy felmérés szerint csaknem minden produkcióban megjelennek dohányzó szereplők. Ha szeretné megtudni, ez miért probléma, olvassa el cikkünket!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG