Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarországhoz nem passzol az EU ellenőrzési rendszere


Mégsem írt az Európai Bizottság a magyar kormánynak, de tenne azért, hogy ne csalják el az uniós segélyt.

Az Európai Bizottság és a magyar kormány is cáfolta azt a hírt, hogy a visszaélések miatt a magyar rendszer átalakítása nélkül nem adnak pénzt az uniós mentőcsomagból. Brüsszel ugyanakkor azt is jelezte, hogy az adott országra szabott ellenőrzési mechanizmus kapcsolódik majd a járványügyi uniós mentőcsomaghoz. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke ennek kapcsán azt mondta, a Költségvetési Hatóság 3 éve vitázik az EU-val, a magyar hatóság szerint Magyarországhoz nem passzol az EU ellenőrzési rendszere.

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét, így hétfőn az már nem szólalhat meg a budapesti 92,9-es frekvencián. A kormánykritikus médium elnöke azt mondta, keresik a jogorvoslati lehetőségeket. Arató András szerint szégyenteljes, hogy Magyarországon ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet.

Vakcina-útlevél vagy applikáció?

Magyarországon több lett az új koronavírusos beteg, mint az újabb beoltott szerdára – derül ki cikkünkből. A legfrissebb hivatalos kormányadatok szerint az elmúlt 24 órában 1 279 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 98 beteg elhunyt. Eközben 1231 embert oltottak be. Kórházban 3747 embert ápolnak, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen.

Lesznek-e, és ha igen, milyenek lesznek a COVID-útlevelek? Hogyan követhetik nyomon, hogy be vagyunk-e oltva? Erre a kérdésre kerestük a választ videónkban, ajánlom figyelmébe!

Vakcinaútlevél vagy applikáció?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00

Az utóbbi hetekben sokat hallani a vakcinák hatékonyságáról, de vajon mit is jelent ez pontosan? Azt gondolnánk, azt, hogy száz emberből hányat véd meg - ez azonban nem így van. Infografikánkban közérthetően elmagyarázzuk.

Radikalizmus a közösségi oldalakon: merre tovább?

A közösségi oldalak eddig nem nagyon tudták kezelni az oltásokkal kapcsolatos különböző véleményeket. A Facebook most döntött: törli az olyan tartalmakat az oldalról, amelyek azt állítják például, hogy biztonságosabb megkapni a vírust, mint az oltást, hogy a vakcinák veszélyesek, mérgezők vagy autizmust okoznak. Az új szabály azonnal hatályba lépett.

Az Európai Unió előtt is tornyosul egy régi probléma: mihez kezdjen a radikalizmussal és az internetes trollokkal. Miért a közösségi médiában terjednek legjobban a szélsőséges ideológiák? Hogyan próbálja az Európai Unió megelőzni a radikalizációt? Brüsszeli tudósítónk a helyszínen keresett válaszokat ezekre a kérdésekre.

Radikalizmus és internetes trollok: mit tehet az EU?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:23 0:00

Január végén és február elején a bebörtönzött ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt támogató tüntetések robbantak ki Oroszország-szerte. Azóta feltűnt egy másik trend is. Több városban diákok és dolgozói kollektívák videókat vesznek fel, amelyekben Vlagyimir Putyin elnököt támogatják. Csakhogy a lelkesedésnyilvánítás nem mindig önkéntes. Cikkünkből kiderül, mi áll a „Putyin az elnökünk” és „Vlagyimir Vlagyimirovics, mi Önnel vagyunk!” jelmondatok mögött.

Pizzatörténet sok érdekességgel

Végül egy sokkal kellemesebb téma, érdemes elolvasni a CNN cikkét, melyben a pizza történetét dolgozza fel. Tudta például, hogy a közel 2000 éves étel gyökerei az ókori görögökig nyúlnak vissza, vagy hogy 1570-ben a pápa főszakácsának saját pizzareceptje volt? Igaz, az akkor még sokkal inkább édességnek számított cukorral és mandulával. Szóval ajánlom a sztorit, amiből az is kiderül, mit gondolnak az olaszok a különféle, főleg külföldön népszerű változatról (nem sok jót).

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG