Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: tévézéssel gyötrik Navalnijt a börtönben


A kép jobb oldalán Alekszej Navalnij
A kép jobb oldalán Alekszej Navalnij

„Le kell ülnöd egy székre és tévét kell nézned” – ez elsőre nem hangzik rosszul, mégis, gyötörni lehet vele, legalábbis ez derül ki Alekszej Navalnij szavaiból. A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus a hétköznapjairól beszélt.

„Olyan rossz ez a film, hogy vallatni lehetne vele” - szokás mondani némileg túlozva, ám most kiderült, Alekszej Navalnij esetében ez szó szerint így van. A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus a büntetés-végrehajtási kolónián adott első interjújában arról is beszélt, hogy több mint napi nyolc órában kénytelen az orosz állami televíziót és válogatott propagandafilmeket nézni. Tilos olvasni, írni, aludni „vagy bármi mást csinálni” a fogvatartottaknak a napi öt tévénézés idején. „Le kell ülnöd egy székre, és tévét kell nézned” – fogalmazott Navalnij. Ha érdekli, milyenek a börtönben töltött hétköznapjai, olvassa el cikkünket!

Mindenki az életéért küzdött, de volt, aki bombát szerelt a repülőn

Mintegy száz ember vett részt a magyar kimenekítési akcióban Afganisztánban. Akivel kapcsolatba tudtak lépni és ki akart jönni, azt kihozták. Összesen 547 ember menekítettek ki a magyarok; alternatív megoldásokra is szükség volt – a magyar gépek harminc percig maradhattak a kabuli repülőtér betonján. A kimenekítés közben senki nem sérült meg. A honvédelmi miniszter és a hadsereg parancsnoka számolt be az afganisztáni magyar akcióról.

“Nem bocsátunk meg. Nem felejtjük el. Levadászunk titeket és megfizettek” – ezekkel a szavakkal üzent az amerikai elnök a kabuli robbantásos merényletek elkövetőinek. A merényletben elhunytak száma már meghaladja a százat, amerikai katonák is vannak köztük. Joe Biden egyébként megerősítette, hogy folytatják a kimenekítést. Az elmúlt közel két hétben több mint 100 ezer embert vittek ki az országból.

Egy lépéssel közelebb az ellenzéki jelöltekhez

Lezárult az előválasztás jelölési szakasza: látható, hogy kik közül kerül ki az a 106 ember, aki jövőre megmérkőzik a Fidesz 106 jelöltjével. Sok helyen az előválasztás nyertese is valószínűsíthető. A megállapodásokból az MSZP jött ki a legjobban, relatív vesztesei a civil jelöltek és a Momentum - derül ki ez és még sok más érdekesség is összeállításunkból.

Magyarországon csütörtök óta 189 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, elhunyt egy beteg. Kórházban 82 koronavírusos beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen. Közben a németországi Hamburgban, egyelőre kísérleti jelleggel, a helyi vendéglátók, szolgáltatók kitilthatják üzleteikből a koronavírus elleni védettséggel nem rendelkezőket.

Lázmérés, maszkviselés, távolságtartás, hibrid oktatási rend, vészforgatókönyv – a járványügyi intézkedések külön-külön, de van, ahol együtt is fellelhetők a legnagyobb hazai egyetemeken, ahol ezekben a napokban már zajlik a beiratkozás. Általánosan igaz, hogy valamennyi intézmény jelenléti oktatásra készül, de bizonyos létszám felett ettől eltérnek.

Akiknek nincs lehetetlen

Szerbia bezárta a hatalmas Vinca hulladéklerakót, csaknem három héttel azután, hogy az ott keletkezett tűz csípős füsttel borította be a fővárost. A négy évtizedes Vinca telep Európa legnagyobb ellenőrizetlen hulladéklerakója, körülbelül 17 kilométerre Belgrád belvárosától, a Duna közelében. Naponta több mint 1500 tonna háztartási hulladékot és körülbelül háromezer tonna építési hulladékot helyeztek el itt.

Nincs lehetetlen – a paralimpikonok ezt nap mint nap bebizonyítják. Kar nélkül, láb nélkül, látás nélkül sportolnak, győzik le magukat és nyernek érmet, most épp a tokiói paralimpián. Ajánlom figyelmébe a paralimpiáról készült képgalériánkat.

Békés napot és pihentető hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG