Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: finn sztárpedagógus a magyar oktatásról


Tanévkezdés - Ingyenes tanszercsomagot kaptak a megyaszói iskolások.
Tanévkezdés - Ingyenes tanszercsomagot kaptak a megyaszói iskolások.

„Ha egy nemzet vezetői nem a saját népükbe fektetnek be, akkor mibe?” - teszi fel a kérdést a Szabad Európának adott interjúban a finn Jukka Sinnemäki, aki két éve elnyerte a Global Teacher Awardot, azaz szakmájában komoly tekintélynek számít.

Jukka Sinnemäki a második hazájának tartja Magyarországot. A finn oktatási szakember a matematika tanításának új módját alkotta meg, amely sokkal jobb tanulási eredményeket hozott. A finn sztárpedagógus (a Global Teacher Award 2019-es nyertese) szerint ha egy tanár nem tud tisztességesen megélni a fizetéséből, az azt mutatja, hogy az ország vezetői nem értékelik nemzetüket és a gyerekek oktatását. Jukka Sinnemäki a Szabad Európának adott interjúban beszélt a magyar oktatási rendszer hiányosságairól és a benne rejlő kiaknázatlan lehetőségekről.

Ha van elég aktivistája az ellenzéknek, azzal ellensúlyozni tudja a Fidesz erőforrásbeli fölényét, de a választási győzelemért még sokat kell dolgozni – mondta a Szabad Európának adott interjúban Karácsony Gergely. A Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint vagy ő lesz 2022-ben a miniszterelnök vagy Orbán Viktor. A budapesti főpolgármester emellett arról is beszélt, hogy „2018-ban a kistelepüléseken szerintem ipari mennyiségű választási csalás volt”.

Nagy az egyetértés az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között, kerülik a megosztó témákat, így a Fidesz törzstémáinak számító identitáspolitikai kérdéseket, például a melegházasságét. Ezért a melegjogokkal foglalkozó friss európai parlamenti (EP) határozatról kérdeztük a véleményüket. Ha érdekli, mit válaszoltak, olvassa el cikkünket.

Friss rendeletében a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot, egyben visszamenőleg lényegesen kedvezőbb kamatozást írt elő a moratórium alatt nem fizetett hitelkártya-tartozásokra és folyószámlahitelekre. Így például június 30-ig hosszabbítást kérhetnek azok, akiket rászorulónak minősítenek, például a nyugdíjasok, a gyereket nevelők vagy akiknek tavalyhoz képest csökkent a jövedelmük.

Hozzáférni az információkhoz

Az újságírók elleni egyre gyakoribb támadások miatt fogalmazott meg ajánlásokat az Európai Bizottság. Ezek között szerepel, hogy a médiumok minden megkülönböztetés nélkül férhessenek hozzá információkhoz, legyenek azok sajtótájékoztatók vagy hivatalos dokumentumok.

A Pegasus-botrány nem csak Magyarországot, a világ számos országát, más európai államokat is érint. Ehhez képest még mindig nagyon keveset lehet tudni arról, pontosan mi történt, és kinek a megrendelésére. Az ügynek egyre nagyobb az európai árnyéka és egyre türelmetlenebbül követelik a politikusok, hogy az EU tárja fel a polgárok biztonságát és adatait veszélyeztető ügyet - derül ki brüsszeli tudósítónk írásából.

Eladni mindent a túlélésért

Több millió munkanélküli, készpénzhiány és akadozó áruszállítás. Összeomlás fenyegeti az afgán gazdaságot, ami számos helyi életét már tönkretette. Sokaknak nincs más választásuk: személyes tárgyaikat adják el, hogy ételt tudjanak venni családjaik számára.

Se pénz, se munka: személyes tárgyaikat adják el afgánok a túlélésért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00

„Külföldi ügynöknek” minősítette a független választásfigyelő mozgalmat, a Golost az orosz kormány pár héttel az országgyűlési választások előtt. A minősítés ellenére a szervezet tagjai képzést nyújtottak önkéntes megfigyelők részére Jekatyerinburgban. Hogy miként, az kiderül videónkból.

“Ijesztő:” készülnek a közelgő kihívásokra az orosz választási megfigyelők
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Végül hadd ajánljak a figyelmébe egy képgalériát, méghozzá a csütörtök hajnalban elindult SpaceX-ről, fedélzetén első alkalommal kizárólag civilekkel. Az űrhajó három napig kering a Földtől 580 kilométerre.

Békés napot és kellemes hétvégét kíván

Csák Gyula

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG