Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán és az uniós pénzek


Orbán Viktor magyar kormányfő (jobbra) az Európai Tanács elnöke, Charles Michel társaságában.
Orbán Viktor magyar kormányfő (jobbra) az Európai Tanács elnöke, Charles Michel társaságában.

"Még akkor is, hogyha az EU szétesik, mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, és azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk” - a magyar kormányfő fogalmazott így egy hete Kötcsén. Megkérdeztük a nagy európai politikai pártcsaládokat, mi a véleményük Orbán Viktor újfajta elköteleződéséről, tekinthetjük-e ezeket a gondolatokat egy EU-párti magyar kormányzat álláspontjának.

Az európai politikában egyértelmű: a magyar miniszterelnököt alaposan meglepte, hogy az Európai Bizottság a sarkára állt, és jogállamisági ügyek miatt visszatartja a helyreállítási forrásokat. Többen ennek tudják be, hogy Orbán Viktor Kötcsén már mint az EU utolsó védelmezője határozta meg Magyarországot. Ennek azonban eddig senki sem adott hitelt - derül ki brüsszeli tudósítónk összeállításából.

Zajlik az élet a magyar ellenzékben is, nemrég például egy titokban rögzített hangfelvételen egy szabolcsi DK-s, Jakab Tímea arról beszélt, hogy az előválasztáson a Fidesz az MSZP-s jelöltet támogatja majd. Most kiderült, Jakab Tímea kilép a pártból, természetesen megkerestük, de kérdésünkre csak annyit árult el, hogy önszántából teszi. A jelenség azért érdekes, mert mint korábban mi is megírtuk, a Fidesz több forrás szerint úgy próbálhatja meg befolyásolni az ellenzéki előválasztást, hogy a gyengébb, a Fidesz-jelölt ellen 2022-ben esélytelenebb ellenzéki jelölt melletti szavazásra küldi híveit.

Nem javul a járványhelyzet Magyarországon

A legfrissebb állami járványadatok szerint egy nap alatt 323 ember fertőződött meg koronavírussal, 6 beteg pedig elhunyt. Kétszázhúsz embert ápolnak kórházban a fertőzéssel, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. További részletekért olvassa el részletes összefoglalónkat.

A koronavírus több tulajdonsága is meglepte a szakembereket. Például a tünetmentes állapotban történő fertőzés, a több szervre kiterjedő betegség és a poszt-Covid mind olyan tulajdonságok, amelyek nem jellemzők más koronavírusokra. Balkányi László orvosi tudásmérnököt erről, valamint a variánsok és az oltások hatékonyságának kapcsolatáról kérdeztük.

Kicsoda a legfőbb tálib vezető?

Újabb mintegy kétszáz külföldi állampolgár hagyta el Afganisztánt a Qatar Airways légitársaság gépén a kabuli repülőtéren keresztül, ez az első hasonló járat a nemzetközi erők távozása óta. Elemzők szerint a dohai járatindítás áttörést jelenthet az Egyesült Államok és az Afganisztánt villámsebesen uralmuk alá hajtó iszlamista tálib lázadók közötti, eddig meglehetősen nehézkes koordinációban.

Afganisztánban az iszlamista tálib vezetés első intézkedései egyikeként betiltotta az engedély nélküli tüntetéseket, illetve a sportok többségét a nők számára. Alison Davidian, az ENSZ illetékese figyelmeztetett, hogy a tálibok máris számos ponton megsértették korábbi ígéreteiket, amelyek szerint „tiszteletben fogják tartani a nők jogait a saría (az iszlám törvények) keretében”.

Egy zárkózott, keményvonalas szunnita lelkészt neveztek ki legfőbb vezetőjüknek a még el nem ismert kormányzati struktúrában a tálibok. A radikálisok hetekkel ezelőtt vették át a hatalmat. Afganisztán nagy részét még azelőtt elfoglalták, hogy az amerikai és a szövetséges erők véglegesen kivonultak volna. Cikkünkből megismerhetik Hibatulla Ahundzádát, a tálibok „legfőbb vezetőjét".

Videóban kért bocsánatot a külföldre menekült, elmozdított volt afgán elnök. Asraf Gáni közösségimédia-oldalára posztolt egy videót, amelyben kifejezte háláját az afgán emberek felé és egyben bocsánatot kért tőlük kormánya bukásáért. Az egykori pénzügyminiszter azt mondta, élete legnehezebb döntése volt elhagyni Kabult.

Videóban kért bocsánatot a külföldre menekült volt afgán elnök
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:07 0:00

Érdemes-e puccsot szervezni – statisztikai alapon?

Pár nappal ezelőtt sikeres puccsot hajtottak végre a nyugat-afrikai Guineai Köztársaságban. Idén a világon ez a negyedik sikeres államcsíny volt, infografikánkból kiderül, 1950 óta mennyi sikeres és sikertelen puccs volt a világban. Vajon megéri a kockázatot?

Végül hadd ajánljak egy képgalériát a figyelmébe, mégpedig egyenesen Észak-Korából, ahol az ország megalapításának 73. évfordulóját ünnepelték egy óriási katonai parádéval.

Békés napot és kellemes hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG