Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „Az EU homokba dugja a fejét”


„Magyarország visszaél tagállami hatalmával az uniós döntéshozásban” – állítja a Szabad Európa NER-ről szóló sorozatában megkérdezett szakértő. Pálné Kovács Ilona szerint eközben Brüsszel is tisztában van azzal, hogy Kelet-Európában nincs partnerség.

„Ahogy ​a strucc bedugja a fejét a homokba, úgy viselkedik az Európai Unió, miközben tisztában van azzal, hogy Kelet-Európában nincs partnerség. Látszik, hogy rendkívüli mértékben meggyengül az Európai Unió mint szint a nemzetállamokkal szemben. Néhány olyan renitens tagállam, mint mi is vagyunk, ezt még tovább gyengítette, mert egyszerűen visszaél tagállami hatalmával az uniós döntéshozásban" – mondta a Szabad Európa Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló sorozatában Pálné Kovács Ilona. A decentralizáció és regionalizmus kutatója szerint a helyi önkormányzás fölszámolása miatt is romlik a kormányzás minősége.

„Az EU bedobta a törölközőt”: Pálné Kovács Ilona önkormányzatiságról, a kormányzás minőségéről – Élet a NER-ben 8. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:56:05 0:00

Na jó, de milyen Európát szeretnének az emberek? A European Council on Foreign Relations legfrissebb, tizenkét uniós országra kiterjedő felmérése alapján a válság alatt komolyan visszaesett az EU intézményeibe vetett bizalom. Ebben Németország különösen érintett, Magyarországon viszont nem volt jelentős változás. Általában az emberek olyan Európát szeretnének, amely a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam mintája a világban. A második legnépszerűbb változtatási szándék egy globális szuperhatalom irányába történne – egyebek mellett ez is kiderül cikkünkből, amit ajánlok figyelmébe.

Szja-visszatérítést ígér Orbán

A gyermekes családok kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést – javasolja a kormánynak Orbán Viktor. A miniszterelnök a Világgazdaság Magyarország újraindul című konferenciáján azt mondta, nem választási, hanem újraindítási költségvetés lesz a jövő évi.

A budapesti főpolgármester arra kérte egy levélben a miniszterelnököt, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a Sinopharm ellenanyag-tesztek eredményét. Karácsony Gergely azt írta, az elmúlt napokban sokan megkeresték azok közül, akiket ugyan beoltottak, de nincs ellenanyaguk. (A Szabad Európa is írt egy rendkívül népszerű cikket azokról, akik így jártak, ide kattintva olvashatja el.)

Mit mond majd Biden Putyinnak?

Az egy hét múlva esedékes Biden–Putyin-találkozóra készülve az amerikai elnök közös stratégiáról egyeztet európai szövetségeseivel. Joe Biden a héten Londonban tárgyal, majd Brüsszelbe utazik, hogy találkozzon több NATO-ország vezetőjével. A G7 keretében várhatóan leginkább gazdasági kérdésekről lesz szó, a fő téma az lesz, hogyan lehet újraindítani a gazdasági növekedést a járvány után.

„Azt akarom, hogy az európai vezetők őszintén átérezzék a fájdalmunkat" - mondta Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető a Szabad Európának adott exkluzív interjúban. Az olvasók által beküldött kérdésekben szó esett nyugati összeesküvésről, a Krím-félszigetről és Putyin orosz elnökről. A 10 kérdésből álló villáminterjút videón is megnézheti.

Mivel fenyegették meg a belarusz ellenzék vezetőjét? - exkluzív villáminterjú Cihanouszkajával
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:59 0:00

Egyelőre fellélegezhet a TikTok, ugyanis a Fehér Ház visszavonta azt az elnöki rendeletet, amely az alkalmazás (és a WeChat) betiltását segítette volna elő. A kínai hátterű közösségi platformok így maradhatnak az Egyesült Államokban, de a jövőben várhatóan kevesebb adatot gyűjthetnek amerikai állampolgárokról. A Magyarországon is népszerű TikTok sorsáról itt olvashat bővebben.

Már Magyarországon az Afganisztánból visszatérő katonák

Tizennyolc év után kivonulnak a térségből a magyar katonák is, miután a NATO áprilisban úgy döntött, megkezdi csapatai visszavonását. Megérkeztek az utolsó, Afganisztánban feladatot teljesítő magyar katonák is, akiket családtagjaik vártak a kecskeméti repülőbázison. Nézze meg képgalériánkat!

Lehet-e hátrahagyott amerikai lőszert kapni az afganisztáni Bush-piacon? Ott cserélnek ugyanis gazdát az amerikai csapatok által hátrahagyott mindenféle tárgyak. Egyebek közt hűtőt és rádiót is lehet kapni a volt amerikai elnökről elnevezett piacon, azt viszont az afgán hatóságok tagadják, hogy fegyvereket vagy lőszert is árulnának. Nézze meg a saját szemével!

Lehet-e hátrahagyott amerikai lőszert kapni az afganisztáni Bush-piacon?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:52 0:00

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG