Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán februári ajándékát májusban majd vissza kell adni?


Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2021. június 14-én
Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2021. június 14-én

A szakértő szerint a magyar kormányfő által említett szja-visszatérítés egy olyan ígéret, amelyet a jelenlegi jogszabályok szerint aligha lehet teljesíteni. Ugyanakkor úgy vélte, amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy visszafizetjük azt, amit befizettek, teljesen egyértelműen az adóelőlegre utalt. Éppen ezért úgy gondolja, hogy a miniszterelnök korrekten fogalmazott, amikor azt mondta, hogy ez nem pénzosztás.

Nem adhatja vissza az állam jövő februárban a gyermeket nevelők idén befizetett személyi jövedelemadóját (szja), mert az nem adó, csak előleg. A jelenleg hatályos szabályok szerint májusban fizetünk szja-t, a havi fizetésből csak szja-előleget utal el munkáltatónk az államnak. A Szabad Európa által megkérdezett szakértő szerint a februárban kapott pénzt májusban, a választások után vissza kell adni. Ha érdekli, hogyan bogoztuk ki a szálakat, olvassa el cikkünket.

Ősztől megint jön a kötelező maszkviselés?

Szerda reggeli adatok szerint az elmúlt 24 órában 52 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, a járvánnyal egyetlen halálesetet hoztak összefüggésbe, így az elhunytak száma 29 992 főre emelkedett.

Nem az a kérdés, hogy lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy milyen mértékű és milyen súlyos lefolyású lesz – mondta a Szabad Európának dr. Póta György. A gyermekorvos szerint a magyar szülők nem oltásellenesek, a többségük beoltatná a gyermekét, de így, ahogy most zajlik a 12–16 évesek oltása, nem érik el azt az oltottsági szintet, amely a szeptemberi iskolanyitáshoz kell.

A hátralévő két-három hónapban mindenki élvezze a maszknélküliséget, ősszel ugyanis kezdhetjük elölről – fogalmazott Rusvai Miklós az ATV-ben. A virológus arról is beszélt, hogy két-három évig fog tartani a mostanihoz hasonló járványügyi helyzet. Elmondta még, hogy vizsgálják a harmadik oltás beadásának lehetőségét, amire egyébként a rizikócsoportnak szüksége lenne.

Egy friss határozat szerint több mint 100 ezer adag Pfizer vakcina kölcsönbe adásáról döntött a kormány. A szállítmány ismét Csehországba megy, oda, ahová májusban már küldött a magyar kormány 41 ezer adag Pfizer vakcinát. Közben Magyarországon nagyon lelassult az oltás, a hivatalos tájékoztatás szerint is már hetek óta jóval több a vakcina, mint az oltásra váró.

Médiahelyzet magyar és orosz módra

A DK pert nyert az MTI ellen, mert az MTI nem írta meg, hogy a DK pert nyert az MTI ellen. Nem a hőség ment az agyunkra, tényleg ez a helyzet. Ráadásul nem ez az első eset, hogy az MTI megtagadja ellenzéki pártok vagy politikusok közleményeinek publikálását. Legutóbb az LMP sajtószabadságról szóló közleménye nem jelenhetett meg az MTI OS hírfolyamában. Tavaly novemberben pedig a Szabad Európa által hozott nyilvánosságra olyan hangfelvételeket, amelyeken Bende Balázs, az MTVA vezető szerkesztője beszélt arról, hogy a köztévénél nem az ellenzéki összefogást támogatják.

Ha már médiahelyzet: Oroszországban rendőrök kutatták át egy oknyomozó portál szerkesztőinek otthonát. A moszkvai rendőrség több vezető újságíró otthonában végzett házkutatást alig néhány órával azután, hogy a Projekt nevű oknyomozó portálon megjelent egy riport arról, vajon hogyan szerezhette a vagyonát Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter és hozzátartozói.

Az ismeretlen motoros rendőr legendája

Belgiumban egészen más borzolja a kedélyeket, méghozzá egy ismeretlen motoros rendőr, aki halomra bírságolja az embereket. Úgy, hogy azok nem is tudnak az egészről, csak akkor jönnek rá, hogy lebuktak, amikor megkapják a csekket. Akinek fizetnie kell, az fel van háborodva, aki viszont csak a hírekben olvas minderről, az kárörvendéssel vagy anélkül, de elégedetten nyugtázza, hogy a jog mindenkire vonatkozik. Brüsszeli tudósítónk mesélte el a nem hétköznapi történetet.

Magyarországon és más európai országokban is rekordmeleg a hőmérséklet. Kanada délnyugati, illetve az Egyesült Államok északnyugati partvidékét példátlan hőhullám sújtja. Fotóinkat remélhetőleg kellemes hűvösben nézi majd végig.

Békés (és kevésbé forró) napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG