Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: lehallgatás Nyírfától a Pegasusig


Nem a Pegasus-ügy az első lehallgatási és megfigyelés botrány 1990 óta. A célkeresztben ilyenkor jellemzően politikai ellenfelek és civilek álltak, összegyűjtöttük a legemlékezetesebb eseteket.

Az elmúlt napok a Pegasus-botránytól hangosak (az üggyel kapcsolatban minden cikkünket megtalálhatja ide kattintva), ám jó tudni, hogy számos lehallgatási és megfigyelési botrány volt Magyarországon a rendszerváltás után. A célkeresztben jellemzően politikai ellenfelek és civilek álltak. A 2010 előtti botrányokat gyűjtöttük össze cikkünkben, ami nem csak azoknak érdekes, akik emlékeznek ezekre az ügyekre.

„A tavalyi értékeléskor fennálló jogállamisági problémák túlnyomó többsége idén is megmaradt, némelyek pedig súlyosbodtak” – foglalta össze a frissen kiadott, második uniós jelentés kapcsán Magyarország jogállamisági helyzetét az Európai Bizottság egyik tisztségviselője. A jelentés négy pillér alapján vizsgálja minden EU-s országban a jogállam működését a korrupciótól a média sokszínűségéig. Noha a dokumentumnak közvetlen következménye elvileg nincs, a gyakorlatban máshol súlyos ügyekben is hivatkozhatnak rá - derül ki összeállításunkból.

„Tragikus lehetett volna a vége”

Nem volt újabb halálos áldozata az elmúlt 24 órában a járványnak az állami tájékoztatás alapján. Kórházban 76 koronavírusos beteget ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen. Közben magyar kutatók mérték meg először, hogy a Sinopharm oltása a 80 év felettiek felének, a 60 év felettiek negyedének valószínűleg nem adott végül védettséget.

„Hamarosan megkapjuk az oltási protokollt, ezt hallottam, enélkül nem is vállalnám, és más háziorvos sem a harmadik oltás beadását" – mondta Sértő Radics István háziorvos. A Tiszabecsen és Uszkán praktizáló háziorvos arról is beszélt, hogy ketten is vannak a praxisában, akiket a kínai Sinopharmmal oltott, ám utána megbetegedtek és kórházba kerültek. „Túlélték. Azt gondolom, ha nincsenek beoltva, tragikus lehetett volna a vége" - nyilatkozta az orvos a Szabad Európának.

A járvány még inkább visszavette az egyeztetési folyamatokat, az érdekképviseletek és a döntéshozók közötti párbeszédet, pedig itt az újabb felvetés, amiben ez nagyon fontos lenne – mondta a Szabad Európának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné arra reagált, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt javasolja a kormánynak, egyes munkakörökben tegye kötelezővé a koronavírus elleni oltást. ​

Az áradás, ami „úgy érkezett, mint egy cunami”

Nagy erőkkel folynak a kárelhárítási munkálatok az áradás sújtotta német településeken. „Úgy érkezett, mint egy cunami. Hidak, házak, lakások, közműcsövek – a város minden alkotóeleme eltűnt azon az éjszakán” – mondta Jörg Meyrer atya, aki jelenlétével próbál vigaszt nyújtani a takarítási munkálatokat végzőknek, illetve a még holttestek után kutatóknak. Ajánlom figyelmébe cikkünket, benne szívszorító képekkel és videóval.

Nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt az amerikai férfi, aki részt vett a washingtoni törvényhozás épületének január 6-i ostromában, és behatolt a szenátusi terembe. Ugyan az eljáró szövetségi bíró megállapította, hogy Paul Hodgkins nem vett részt erőszakcselekményekben, nem fenyegetett senkit, illetve nem volt a Capitolium ostromának szervezői között, ugyanakkor a 38 éves floridai férfi akadályozta Joe Biden elnökválasztási győzelmének hitelesítését, amit be is ismert.

Senki sem tudja, hányan élünk a Földön

Nincs tökéletes szám - már ami a világ népességét illeti. Olyannyira, hogy az ENSZ szerint sem lehet pontosan meghatározni, hány ember él a Földön napjainkban. Csak az elmúlt 200 év alatt hétszeresére nőtt a népességszám. Az előrejelzések szerint a századfordulóra már mintegy 11 milliárdan leszünk.

Nincs tökéletes szám - már ami a világ népességét illeti
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:15 0:00

Végül egy kellemesebb téma: szokatlan hőség van az Egyesült Királyságban, olyannyira, hogy Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is megdőlt az idei melegrekord. A BBC képein megnézheti, hogyan használják ki a britek a meleget a tengerparttól Londonig.

Békés napot kíván

Csák Gyula

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG