Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kimenekítési akciót szerveztek az Afganisztánban rekedt magyaroknak


Ezen az auguzstus 16-ai légifelvételen létszik, ahogy a civilek elözönlötték a kabuli repülőtér betonját.
Ezen az auguzstus 16-ai légifelvételen létszik, ahogy a civilek elözönlötték a kabuli repülőtér betonját.

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: kimenekítési akciót szerveztek az Afganisztánban rekedt magyaroknak, hetekig húzódhat a hétvégi buszbaleset okainak felderítése, lebetegedett a Vuhanból elsők között tudósító, bebörtönzött kínai újságíró.

Sokáig kérdéses volt, pontosan hány magyart kell kimenekíteni Afganisztánból. Bár a külügy első nyilatkozata szerint egyetlen magyar állampolgár sem volt a polgárháborúba visszasüllyedő országban, nem sokkal később kiderült, hogy egy privát biztonsági cég 26 embere biztosan ott rekedt. Később arról érkeztek hírek, hogy még többen is várhatták az őket elhozó gépet.

Az afganisztáni helyzetet bemutató további friss cikkeink:

Hetekig tarthat a vizsgálat

Eltart még egy darabig, amíg a szakértők és a hatóságok megállapítják, mi okozhatta a nyolc emberéletet követelő busztragédiát az M7-esen. A közlekedésbiztonsági szakértőt a buszvezetők és általában a hosszú útra induló sofőrök terheléséről kérdeztük.

A hatodik legnagyobb növekedést érte el negyedéves alapon az Európai Unióban a magyar gazdaság. Nagyobb lesz az éves bővülés üteme a kormány korábbi becslésénél is, így nagy eséllyel visszakapják a gyermeket nevelők az idén befizetett személyi jövedelemadójukat. A nagy növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly ilyenkor a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések miatt beszakadt a gazdaság, így a viszonyítási alap is alacsony volt.

Lebetegedett az első kínai Covid-tudósítók egyike

Magyarországon 109 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, három újabb halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal. Kórházban 75 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Közben több szakember is arra figyelmeztet, hogy fontos lenne a fiatalokat oltani, mert az őszi iskolakezdés belobbanthatja a járványt.

Egyetlen Covid-fertőzött miatt egész Új-Zélandot lezárják három napra. A vírushordozó által látogatott két nagyváros hét napig lesz vesztegzár alatt. Az egészségügyi szakértők megpróbálják megtalálni a fertőzés forrását. Az emberek ismét sorban állnak a szupermarketek előtt és zuhant az új-zélandi dollár értéke is.

Egy embertől indult a második hullám – podcast egy Ausztráliában dolgozó magyar orvossal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:22:53 0:00

Régóta tartó éhségsztrájkja miatt beteg az a kínai állampolgárságú újságíró, akit négy év börtönre ítéltek, miután beszámolt a Covid–19-világjárvány korai szakaszáról Vuhan városában – mondta egy ügyvéd, aki beszélt a nő családjával. Az újságírót azért tartják rácsok mögött, mert több tucat rövid, nem épp jó minőségű mobiltelefonos videót töltött fel a YouTube-ra, amelyek elhagyatott utcákat és a lezárás alatti élet más jeleit mutatják.

Könnyű kampány: börtönben az ellenfelek

Több mint négyszáz politikai foglyot tartanak nyilván Oroszországban. Egy ismert emberi jogi csoport legfrissebb beszámolójában azt állítja, hogy listája „csak minimális becslés a börtönben vagy házi őrizetben lévő politikai foglyok számáról”. A dokumentum azt is megemlíti, hogy Navalnij mellett az ellenzéki vezető számos támogatója is politikai fogoly, akárcsak a Doxa diákmagazin újságírói, akik beszámoltak a Navalnij bebörtönzése elleni tiltakozásokról.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG