Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már a blogoláshoz is engedély kell Kínában


Tüntetés a kínai cenzúra ellen
Tüntetés a kínai cenzúra ellen

Mindenkinek ki kell váltania a hatósági engedélyt, aki a közösségi médiában politikáról, külügyekről vagy éppen aktuális eseményekről beszél közönségének.

A média egyre szigorúbb állami ellenőrzése miatt Kínában az utóbbi időben különösen népszerűvé váltak a független a bloggerek és volggerek, azaz a véleményüket írásban vagy videóüzenetben megfogalmazó, és azokat a közösségi médiában megosztó szerzők. A különböző közösségi felületeken (ez Kínában főleg a WeChat, a Toutaio, és a Weibo, mivel a Facebook, az Instagram vagy a Twitter elérését blokkolják az országban) a szerkesztőségi háttér nélküli dolgozó alkotók a legkülönbözőbb témákban állítanak elő tartalmat a divattól az ételeken át a politikáig.

Csak a WeChaten 20 millió nyilvános csatorna volt, amiket 360 millióan követtek. A Twitterhez hasonló Weibo főleg a független újságírók terepe volt, a világjárvány elején sokan közvetítették ott a történéséket – és még többen voltak azok, akik innen akarták megtudni, hogy a valóságban mi is történik az országban.

Ennek akar véget vetni Kína. Egy január végén hozott új szabályozás szerint ugyanis mindenkinek, aki híreket publikál a közönségnek, engedélyeztetnie kell az oldalát a megfelelő hatóságoknál, írja a TechCrunch. A regisztrációs kötelesség tehát immáron nem csak a médiacégeket kötelezik, hanem a közösségi médián publikáló magánszemélyeket is.

A legnagyobb szolgáltatók már el is kezdték figyelmeztetni felhasználóikat. A WeChat például azt írta, hogy ha egy felhasználónak nincs regisztrációja, akkor inkább „ne szerkesszen, publikáljon vagy kommentáljon híreket politikai, gazdasági, katonai, külügyi vagy nagyobb aktuális eseményeket érintő témában”.

A lapnak egy felhasználó úgy nyilatkozott, hogy az akkreditációt nem lehet egykönnyen megkapni, ha valakinek nincs meg a „megfelelő” háttere.

Azok a felhasználók, akik továbbra is akkreditáció nélkül publikálnak büntetést kaphatnak, és a fiókjukat is felfüggeszthetik.

Az Újságírók Nemzetközi Szervezete (IFJ) komoly aggodalmát fejezte ki, amiért Peking egyre nagyobb nyomást helyez a médiára. Felhívták a figyelmet, hogy haladás és a fejlődés elképzelhetetlen egy olyan társadalomban, ahol az emberek nem tudják szabadon kifejezni magukat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG