Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kit segít az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek hármas indulása?


A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: kit segít az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek hármas indulása?, a külügyminiszter szerint itthon kell a legkevesebbet adózni, perre megy az EMMI-vel egy alkotmányjogász a Covid-adatok miatt.

Nem sikerült megállapodnia az ellenzéki miniszterelnökjelölti verseny két szereplőjének, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyi főpolgármester is elköteleződött amellett, hogy egyikük sem lép vissza a másik javára. Dobrev Klára vált így a verseny fő esélyesévé.

Az ellenzéki előválasztás és a miniszterelnök-jelöltek teljesítményét elemezzük a kampányuk szempontjából Konstruktív bizalmatlanság című podcast sorozatunk új epizódjában is. A Ruff Bálint kampány- és kommunikációs tanácsadóval rögzített beszélgetésben kitérünk arra, hogy Márki-Zay Péter három különböző ellenzéki választói profilból is gyarapította táborát, az előválasztásból Dobrev Klára erősebben jött ki, mint ahogy belement, és Fekete-Győr András eljutott oda, hogy a jövőjét egy lemondás menthetné meg.

Az előválasztási esélylatolgatások alapját a közvélemény-kutatások adják. Mennyire lehet megbízni ezekben a felmérésekben, főleg ha ekkora tétje van egy döntésnek? Erről Tóka Gábor választási szakértőt, a Vox Populi választási kalauz szerkesztőjét kérdeztük. Szerinte a pártok az első fordulóban nagyon jól megoldották, hogy a verseny ne roncsolja a nagykoalíció kohézióját, ebben most hibákat követnek el, ha nem is végzeteseket.

Itthon kellene a legkevesebbet adózni?

A magyar kormány az utolsó ellenállók közt volt a globális minimumadó kérdésében, de úgy tűnik, meggyőzték a nagy országok, mert a külügyminiszter szerint van esély már a megegyezésre. Szijjártó Péter szerint Magyarországon fizetik az emberek és a cégek Európa legalacsonyabb adóit, de mindkettőt rosszul tudja – derül ki összeállításunkból.

Elvette az irodát a Mi Hazánktól a józsefvárosi önkormányzat, miután a József körúti helyiség ajtajára a párt tagjai egy „Nem lehetünk cigányország” szöveggel ellátott plakátot helyeztek ki. Dúró Dóra, a szervezet alelnöke közölte, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentést fognak tenni az önkormányzat ellen, és a jövőben önkormányzattól nem, csak magánszemélytől bérelnek helyiséget.

Covid-esetek

Megugrott a kórházba került Covid-fertőzöttek száma. Jelenleg 627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ezt több mint ötven emberrel haladja meg az előző napi szintet. Közülük 92 főt próbálnak lélegeztetőgéppel életben tartani. A járványban elhunyt újabb hat magyar, így a közvetlen áldozatok száma a hivatalos tájékoztatás szerint 30 259 embernél jár.

Pert indít a koronavírus adatok megszerzéséért egy alkotmányjogász, aki az eddigi összes kórházban kezelt beteg számát és a betegek között az oltatlanok arányát szeretné megtudni. Közérdekű adatigénylésére 45 napos határidőt vállalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de a jogász szerint ez nyilvánvaló joggal való visszaélés.

A járvánnyal függ össze infografikánk is: a mai ábra a pandémiás kiégésről készült. Egy meglepő adat a sok közül: egy amerikai felmérés szerint tavaly minden harmadik nő fontolgatta, hogy lemond karrierjéről.

Nyugot napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG