Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország nyomásgyakorlásra szólította fel Kínát az ukrajnai háború lezárása érdekében


Li Huj még nagykövetként Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában 2019. május 23-án
Li Huj még nagykövetként Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában 2019. május 23-án

Az Oroszországnak nyújtott esetleges kínai katonai támogatás „súlyos következményekkel” járna az Európával ápolt kapcsolatok szempontjából is – figyelmeztetett a lengyel külügyminiszter-helyettes.

Li Huj, a kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja a héten kezdett „békemissziója” keretében pénteken Varsóba látogatott, ahol Wojciech Gerwel fogadta.

„Gerwel külügyminiszter-helyettes elismerte Kína felelősségét az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként, és reményét fejezte ki, hogy Kína el fogja ítélni az orosz agressziót, és nyomást fog gyakorolni Oroszországra annak érdekében, hogy visszatérjen a nemzetközi jogi alapelvek betartásához” – írta közleményében a varsói külügyi tárca.

Arra is kitértek, hogy Lengyelországot aggodalommal töltik el azok a pekingi nyilatkozatok, amelyekben a kínai–orosz kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozzák.

Ehhez kapcsolódóan: „Békemisszióra” indul Európába a kínai kormány különmegbízottja

A tájékoztatás szerint a lengyel külügyminiszter-helyettes emellett abbéli reményének is hangot adott, hogy Kína soha nem fogja elismerni Oroszország részeként az elfoglalt ukrajnai területeket, illetve arra figyelmeztetett, hogy az orosz inváziós hadsereg esetleges kínai támogatása súlyos következményekkel járna az Európával fenntartott kapcsolatok szempontjából is.

Ehhez kapcsolódóan: Képes lehet-e Kína békét teremteni Oroszország és Ukrajna között?

Li a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, aki Ukrajnába látogatott a háború tavaly februári kezdete óta. A varsói közlemény szerint a különmegbízott kijelentette, hogy az ukrajnai helyzet „senkinek nem áll érdekében”, de „nincs egyszerű megoldás”.

Kína egykori oroszországi nagykövete Lengyelországba, Franciaországba és Németországba is elutazik a két háborús fél mellett, azonban a pontos útitervet nem közölték.

Peking februárban közzétette tizenkét pontból álló békejavaslatát, amelyben nem sok újdonság van, ráadásul a szakértők többsége szerint Moszkvának kedvez, ugyanis bár aláhúzták benne a civil lakosság védelmét és az állami szuverenitás tiszteletben tartását, attól tartózkodtak, hogy elítéljék az inváziót.

Kijev, amely leszögezte, hogy a béketárgyalások előfeltétele az orosz haderő teljes kivonása, sérelmezi, hogy nem szólították fel Moszkvát erői eltávolítására, azonban kiemelte, hogy nyitott a tervezet „egyes részeire”.

Washington kiemelte, hogy miközben Peking semleges, béketeremtő félként próbál feltűnni, a hamis orosz narratívákat szajkózza, támogatást nyújt Oroszországnak, valamint hírszerzési értesülések szerint a jövőben akár fegyvereket is küldhet. Utóbbit Peking tagadja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG