Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letiltják a belarusz független hírportált, a Tut.by-t


Három hónapra megfosztja "regisztrált" státuszától a minszki Információs Minisztérium a független belarusz portált, a Tut.by-t. A döntést hivatalosan még nem jelentették be, de a portálnál úgy tudják, október elsejétől érvényes a felfüggesztésük.

Az oldal főszerkesztője azt mondta, a döntést bíróságon támadják meg, munkájukat pedig folytatják, tehát tudósítani fognak a tüntetésekről és beszámolnak a legfrissebb eseményekről is.

A jelenlegi belpolitikai helyzetben a Tut.by újságírói óriási veszélynek teszik ki magukat, hiszen a regisztráció elvesztésével már nem tudósítóként, hanem akár demonstrálóként is azonosíthatják őket a rendőrök a már közel két hónapja tartó tüntetéseken.

Fehéroroszországban a regisztrált sajtómunkatársak legálisan lehetnek jelen fegyveres konfliktusok vagy vészhelyzetek során, részt vehetnek nyilvános rendezvényeken és más társadalmilag fontos eseményekről is tudósíthatnak.

Hetedik hete tartanak a tiltakozások Belaruszban a Lukasenka-rendszer ellen, a demonstrálók egy tiszta, új választás kiírását követelik. A helyi rendvédelmi szervek továbbra is keményen bánnak a tiltakozókkal, gyakoriak a letartóztatások. A tüntetés 50. napjáról itt írtunk részletesen.

Míg Oroszország kiállt Lukasenka mellett, addig több európai vezető is kijelentette, hogy nem ismerik el Aljakszandr Lukasenkát törvényesen megválasztott elnöknek.

A rezsim vezetője szinte teljesen titokban esküdött fel szeptember 23-án.

XS
SM
MD
LG