Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mi vezetett ötvenöt ember halálához a Pesti úti idősotthonban – a Szabad Európa nyomozása


A Pesti úti idősotthon bejárata
A Pesti úti idősotthon bejárata

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: a Pesti úti idősotthon története a kormány járványkezeléséről tanúskodik, drámai forint-euró árfolyam, tao-nyertes sportklubok.

A Pesti úti idősotthon tragédiájáról másfél éve készült képek máig a koronavírus-járvány legismertebb, legtöbbet látott fotói Magyarországon. Mi vezetett ötvenöt, az otthonban élő ember halálához? Négyrészes sorozatunkban napról napra idézzük vissza az eseményeket. De az akkori történések rekonstruálása sokkal inkább a kormány járványkezeléséről tanúskodik.

Az elmúlt 24 órában 6518 új fertőzöttet igazoltak, 171 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Megkezdődött hétfőn az oltási hét, és a kormányzati kommunikáció szerint sikeresen indult, az első napon közel 131 ezer oltást adtak be.

Magyarországon az állam a munkáltatókra hárította a felelősséget, hogy kötelezővé teszik-e az oltást. Nem tisztázta azonban például azt, hogy ki tartozik felelősséggel az esetleges mellékhatások miatt. Valószínűnek tűnik, hogy az érintettek az oltást elrendelő munkaadót perelhetik kártérítésért.

Kifogások

Orbán Viktor levele Ursula von der Leyenhez számos olyan dolgot sérelmez vagy kifogásol, amelynek megoldását éppen a magyar miniszterelnök késlelteti. Az első EP-reakciók szerint a magyar kormányfő a menekültkérdés felé terelné a Brüsszel és Budapest közötti feszültséget, miközben a bevándorlásnak nincs semmilyen szerepe a jogállamisági szabályaival kapcsolatos EU-aggályokban.

Az RTL Klub egykori ismert újságírójából lett pilótát, a fideszes elit repülőútjait figyelő, már külföldön dolgozó Pető Györgyöt is célba vették a Pegasus nevű kiberfegyverrel. Volt újságíróként sok kolléga tőle szokott segítséget kérni általánosabb repülésszakmai kérdésekben, de akkor is, ha Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc vagy más kormányközeli személyek útjairól írnak.

Gazdaság, gazdagság

Az euró árfolyama átlépte a 370 forintos határt hétfőn, és a dollár ára is csúcsot ért el 328 forinttal a devizapiacokon a hétfői nyitást követően. A helyzet elemzők szerint már lépéskényszerbe hozza Magyar Nemzeti Bankot. Október végén arról beszélt Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója egy konferencián, hogy a magyar fizetőeszköz gyengülése várhatóan erős és tartós folyamat lesz.

Tíz év alatt 923 milliárd forint közpénzt húztak be azok a szórakoztatóipari szervezetek, amelyek sporttal foglalkoznak Magyarországon. A taoprogram lényege leegyszerűsítve, hogy a vállalatok anyagi előnyhöz juthatnak, ha a társasági adójuk egy részét nem az államnak fizetik be, hanem egy valamilyen sport- vagy kulturális szervezetnek adják. Messze legnagyobb nyertes egy falusi alapítvány, ami a felcsúti klubot finanszírozza.

A budapesti kormányhivatal bejelentette, hogy ellenőrizni fogja, hogy a fővárosi benzinkutasok betartják-e az új, hatósági áras szabályozást, amely számos benzinkutas kisvállalkozást kényszerít arra, hogy veszteségesen üzemeljen, miközben bezárniuk sem szabad. Az adóhivatal már korábban bejelentette, hogy ők is ellenőrizni fogják a kutakat; százezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG