Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: 200 milliót költöttek a debreceni Verestoronyra, azóta sem sokan látták


A Verestorony - lakat alatt
A Verestorony - lakat alatt

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: a láthatatlan debreceni Verestorony története, újabb támadás az EU-s vétójog ellen, dán válasz az orosz energiafüggőségre.

A külügyminiszterrel kedélyesen kávézgatva mutatta be 2010-ben a debreceni Kossuth téren álló piramist az akkori polgármester, Kósa Lajos. A Verestorony maradványainál európai uniós, állami és önkormányzati források felhasználásával hoztak létre kiállítást és egy azt fedő üvegpiramist, de a tárlat azóta szinte mindig zárva van. Közérdekű adatigénylést kellett benyújtania a helyi debreciner.hu portálnak, hogy megtudják az óvatosság okát. Olvassa el a Szabad oldal programunkban megjelent cikket a 200 milliós beruházás sorsáról.

A lakosság és a cégek is egyre borúsabbnak látják a jövőt, mutatja a GKI friss felmérése. Ami azonban meglepő, hogy az emberek még a vállalkozásoknál is pesszimistábbak. A lakosság április óta egyre jobban fél a munkanélküliségtől, és ez a tendencia augusztusra tovább erősödött. Ezt a trendet mutatja a megtakarítási képességek megítélése is.

Függőségek

Ukrajna orosz megszállásával egyidőben került a figyelem központjába a német külpolitika is. Fontos beszédet mondott a prágai Károly Egyetemen a német kancellár, és ismét támadta az EU-s döntéseket blokkoló vétórendszer. Olaf Scholz úgy fogalmazott, hogy az EU-nak „alkalmassá kell tennie magát” a jövőbeni bővítésre 27-ről harminctagúra (vagy akár 36-ra) azáltal, hogy több döntést hoz többségi szavazással, ahelyett hogy minden kérdésben egyhangú határozatot követelne meg, ami a múltban lehetővé tette az egyes tagállamoknak, hogy kulcsfontosságú döntéseket vétózzanak meg. Részleteket itt talál.

A dánoknak már van válaszuk az orosz energiafüggésre: 3 gigawattra növelik tervezett part menti szélenergia-kapacitásukat a Balti-tengeren, és csatlakoznak a német hálózathoz, beszállítóként. Ez azonban még messze van, 2030 a céldátum, és le kell fektetni hozzá egy 470 kilométer hosszú tengeralatti kábelt is.

Egyszerűen: ha nincs gáz, jó a tűzifa is?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:17 0:00

Vizsgálatok, gyakorlatok

Küldöttséget indított a zaporzzsjai erőműhöz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A tervek szerint a hét végén vizsgálják meg az orosz megszállás alatt is működő reaktorokat. A szakértők az erőmű fizikai állapotának felmérésére, a biztonsági és védelmi rendszerek működőképességének ellenőrzésére, valamint a személyzet munkakörülményeinek értékelésére és sürgős biztonsági lépések elvégzésére készülnek.

Közben nagyszabású hadgyakorlatot tart Oroszország Kínával és több volt szovjet országgal. Ez is mutatja, hogy Moszkva szorosabbra fűzi Pekinggel katonai kapcsolatait, miközben feszült viszonyban van a Nyugattal az ukrajnai invázió miatt. A gyakorlatok hét lőtéren zajlanak, és Kína mellett India, Laosz, Mongólia, Nicaragua és Szíria erői vesznek részt rajta.

Ukrajnából is érkeznek a képek, videók: fotógalériánkban láthatja, mi fogadja az otthonukhoz visszatérőket Kramatorszk, Kusuhum, Konsztantyinovka és Szvetlodarszk településen. Gazdasági terrorizmussal vádolta meg Oroszországot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amiért megpróbálja megakadályozni, hogy az európai országok feltöltsék gázkészleteiket tél előtt, amikor a megugró energiaszámlák keményen sújtják majd a háztartásokat és a vállalkozásokat. Zelenszkij egy norvégiai energetikai konferencián beszélt videóközvetítésben.

Ha már a videóknál tartunk, nézze meg belgrádi tudósításunkat a szerb szésőjobboldali és ortodox egyházi szervezetek Pride ellenes tüntetéséről. Vučić elnök szerint Koszovóban válság van, túl nagy volt a nyomás, nem lehet most felvonulást tartani, de az EuroPride szervezői – első nyilatkozataik alapján – ennek ellenére kitartanak a felvonulás mellett.

Vezércikkek

A 24.hu szerint a visszatartott uniós alap csaknem negyedét már papíron előre kiosztották Orbánék, a 444.hu-nak nyilatkozó orosz elemző azt mondja, Orbán Viktor a diktátorok új típusa, aki kevésbé erőszakos, de piszkos trükkökkel és jó sok propagandával uralkodó spin diktátorok közé tartozik. A hvg.hu „zsugorodó” termékek nyomába eredt, a magyarnemzet.hu pedig arról számol be, hogy meghosszabbítja a kormány a kedvezményes lakásáfát.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG