Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: minden tizenhetedik Fidesz-szavazót meg kellene győznie az ellenzéknek


Vastag szelet kellene az ellenzéknek
Vastag szelet kellene az ellenzéknek

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: minden tizenhetedik Fidesz-szavazót meg kellene győznie az ellenzéknek, a terjedő a járvány ellenére sem lesznek szigorítások, egy elemző szerint 380 forintos euróárfolyam sem kizárt.

Az ellenzéki előválasztás eredményeinek elemzése azt mutatja, hogy a jelenlegi állás szerint a Fidesz szűk többséget szerezne a következő Országgyűlésben. Az ellenzéknek százötvenezer Fidesz-szavazót (minden tizenhetediket) kell elhódítania ahhoz, hogy stabil többséget szerezzen. Mindezekről Sanyó Ádám adatelemző beszélt lapunknak.

A terjedő a járvány ellenére sem lesznek szigorítások itthon

Miközben egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre, emelkedik a járvánnyal összefüggésbe hozott halálesetek száma, a kormány négyszáznál is több helyszínen készül tömegrendezvényre október 23-án. Orbán Viktor is egy ilyenen beszél majd, a helyszínválasztással is ráfordulva a választási kampányra. A virológusokkal, szakmai szervezetekkel ellentétben a döntéshozók nem érzik szükségét a járványügyi intézkedések szigorításának.

A hivatalos jelentés szerint összesen 1 668 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak egy nap alatt, a halálos áldozatok száma harminccal emelkedett. Mindkét adat határozott emelkedést mutat az utóbbi hetekhez viszonyítva. 1 058 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépen. 70 ezer ember hiányzik ahhoz, hogy az oltottak száma elérje a 6 milliót, a kétszer oltottak 5,7 millióan vannak. Közben Oroszország, Ukrajna és Románia a koronavírus-járvány legmagasabb napi halálozási számait jelentette, a Covid–19 delta-változata pusztít Kelet-Európában.

„380 forintos euróárfolyam”

Több, a régióval sűrűn foglalkozó külföldi közgazdász is úgy érvel, hogy az EU még sokáig nem fog tudni zöld ágra vergődni a magyar kormánnyal, jó ideig nem jön még uniós pénz. A Saxo Bank vezető közgazdásza évekig gyengülő forintra és magas magyar inflációra számít. Egy gazdasági konferencián felszólalva a 380 forintos euróárfolyamot sem zárta ki. Közben óriási osztogatás indul Magyarországon a választás előtt.

Jogok

Budapesten áll ki a melegjogok mellett az MTV. Nem a közmédia tévécsatornáiról van szó, hanem a korábban Music Televisionként megismert adótól, amely november 14-én Magyarországon rendezi díjátadóját. „A ceremónia lehetőség arra, hogy kiálljanak a melegek és transzneműek polgári jogai mellett az egész világon abban a közép-európai országban, amelyik megnyirbálta őket” – indokolta kitartásukat Chris McCarthy, a cég elnök-vezérigazgatója.

Lengyelország kormányfőjét többször bírálták az Európai Parlament legutóbbi feszült vitájában. Az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette Varsót: nem marad büntetlenül, hogy kihívást intézett a huszonhét országból álló közösség törvényének elsőbbsége ellen. Von der Leyen azt mondta: a lengyel alkotmánybíróság múlt heti döntése, miszerint az európai uniós jog egyes részei összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, „közvetlen kihívás az európai jogrend egysége ellen”.

Az Amnesty International szerint Kína, Oroszország és sok más ország olyan „elnyomó törvényeket” vezetett be a koronavírus-járvány idején, amelyek korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát és elhallgattatják a bírálókat. A londoni székhelyű emberi jogi csoport jelentése egyebek mellett ezzel is magyarázza, miért szerezhetett a világ túl későn tudomást a vírus vuhani terjedéséről.

Kamionugrók – ők azok, akik a franciaországi Calais környékén a nemzetközi forgalomban résztvevő teherautókra kapaszkodnak fel, annak reményében, hogy a járművön elbújva a Csalagúton keresztül Nagy-Britanniába juthatnak. A környéken már többszáz tagú közösségük alakult ki, és a rendőri szigor, hatósági zaklatás ellenére is kitartanak tervük mellett – derül ki helyszíni riportunkból.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG