Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „mindenki találgatja, mi lehet a háttérben” – a Fudan Egyetem kerületi titkai


A legfontosabb cikkeink péntek reggel: a Fudan Egyetem beruházásának akadozására számít a kerületi polgármester, enyhítéseket ígért a kormányfő 5 millió beoltott után, a magyar kormány elutasítja a további uniós vakcinabeszerzést.

A Fudan ellen tízezres tiltakozásra számít, ez pedig megakaszthatja a beruházást, mondja Baranyi Krisztina a Szabad Európának adott interjúban. Ferencváros polgármestere most olyan pártokkal dolgozik együtt, akik a 2019-es előválasztáson ellene indultak, így az ő tapasztalatai a formálódó ellenzéki összefogás szempontjából is tanulságosak.

Enyhítések, elutasítások

Részletezte az 5 millió beoltott elérésekor életbe lépő enyhítéseket a miniszterelnök. Feloldják a járványügyi korlátozások nagy részét, mert a felnőtt lakosság több mint 50 százaléka átoltott, innen azonban Orbán Viktor szerint nehéz lesz továbblépni. Szerinte Magyarország járványügyi szempontból biztonságosabb ország, mint a legtöbb európai ország. Közben az állami tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában csökkent a beazonosított fertőzöttek száma és az újabb halálos áldozatoké is.

Magyarország az egyetlen olyan uniós ország, amely úgy döntött, hogy elutasítja azt az új megállapodást, amelyet az Európai Unió kötött a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártóval 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina szállítására. A Reuters tudósítása szerint az Európai Bizottság csütörtökön megerősítette a két gyógyszergyártóval kötött új megállapodást a kontingens lehetséges megvásárlására 2023-ig.

Már nem kötelező maszkot hordaniuk azoknak, akik megkapták mindegyik oltásukat az Egyesült Államokban. Vannak, akik szerint ez még korai volt. Nem mindenki örül az amerikai járványügyi központ bejelentésének, derül ki videónkból.

Háborús bűnök

A Gázát uraló Hamász és Izrael negyedik gázai háborújának második hetében mindkét fél ellen felmerült a háborús bűntettek vádja. Izrael szerint a Hamász palesztin polgári lakosokat használ emberi pajzsként, míg bírálói szerint Izrael aránytalan erőt alkalmaz. A konfliktussal kapcsolatban infografikán mutatjuk meg, hogyan működik az izraeli településeket védő vaskupola.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG