Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: MSZP vagy LMP - kinek erősebb a háttérországa a médiában?


A legfontosabb cikkeink szerda reggel: Elvis teste Lőrinc fejjel – ismerős módszerek az ellenzéki bulvárban, meghátrálni látszik a megbukott cseh kormánypárt, gázt ígért Ukrajnának az EU.

Érdekes következtetéseket vonhat le az, aki veszi a fáradságot és végignézi az ellenzéki bulvármédia egy napját. Úgy tűnik, a módszerek aligha különböznek a kormányt nyíltan támogató félhivatalos weboldalakétől. Elemző cikkünk második részéből megtudhatja, hogy az MSZP talán még a DK-nál is erősebben sulykolja álláspontját. Az LMP igyekszik kiegyensúlyozott lenni és a zöldtémákra fókuszálni, még előválasztási vitát is szerveztek YouTube-csatornájukon.

Tartósan emelkedik a napi új koronavírus-fertőzések és a kórházban lévők száma. Egy nap alatt 814 teszt lett pozitív, 737 koronavírusos beteg tünetei pedig olyan súlyosak, hogy kórházi ápolásra szorulnak jelenleg is. Közülük 116 embert lélegeztetőgéppel próbálnak életben tartani, 24 óra alatt tíz újabb áldozata van a járványnak.

Merre tovább?

A Csehországot kormányzó ANO párt arra számít, hogy ellenzékbe kerül, miután a vele rivális két koalíció együttesen többséget szerzett a parlamentben a múlt hétvégi választásokon. Bár Andrej Babis leköszönő kormányfő nyilatkozatai másra engednek következtetni, a párt egyik vezető képviselője szerint egyre inkább elfogadják, hogy esélyük sincs új kormányt alakítani.

Az Európai Unió vezető tisztségviselői még elkötelezettebb támogatást ígértek Ukrajnának. Azt mondták: az unió igyekszik biztosítani, hogy Ukrajna földgázellátása zavartalan legyen ezen a télen, miközben sokan aggódnak az orosz ellátás megbízhatósága miatt. A gázellátás kérdése – mind Ukrajna, mind az európai piacok esetében – az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet kapott, mivel jön a tél, a gázár pedig rekordokat dönt.

Egy európai bíróság kedden úgy döntött, hogy a Vatikánt nem lehet beperelni helyi bíróságon a katolikus papok által elkövetett szexuális bántalmazásokért. Ezzel megerősítette, hogy az egyházi állam szuverén mentességet élvez, és a papok helytelen viselkedése nem írható a Szentszék számlájára.

Brexit bajok

A halászat és az észak-írországi kereskedelem miatt nem enyhül a feszültség az EU és Nagy-Britannia között. A héten Franciaország összehívja uniós partnereit, hogy közösen lépjenek fel, ha London nem ad több engedélyt a kis francia halászhajóknak Jersey és Guernsey megközelítéséhez, amelyek Franciaország normandiai partvidékének ölelésében fekszenek.

Végül képgalériánkat ajánlom figyelmébe: Washingtonban klímavédelmi tüntetést szerveztek a Fehér Ház elé, az államok többi részén pedig őseik kultúrájára emlékeztek az őslakosok napján.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG