Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: nem a jogállamiság miatt kell az Orbán-kormánynak aggódnia a német választási eredmények után


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: nem várható jelentős fordulat a német-magyar gazdasági kapcsolatokban, az évszázad túlárazott vasútépítésének háttere, mekkora hullámokat vet a Tóth Csaba-ügy ellenzéki körökben.

Aligha várható fordulat a német–magyar gazdasági kapcsolatokban, miután a szociáldemokraták legyőzték a tizenhat éve kormányzó konzervatív pártcsaládot a hétvégi választásokon. Az egyik nagy német autógyártó volt vezető beosztású menedzsere a Szabad Európának azt mondta, hogy az eddig is létező, a német politika és ipar között fennálló társadalmi szerződés erősödése várható. A német autóiparnak kitett hazai gazdaságra egyedül a koalícióra készülő Zöldek által favorizált klímavédelmi reform jelenthet veszélyt, derül ki összeállításunkból.

Az évszázad túlárazott vasútépítése lehet a Déli körvasút kivitelezése. Az állam 338 milliárd forintért kívánja Mészáros Lőrinc cégeinek bevonásával bővíteni a vasúti pályát Budapest déli részén. A becsült piaci ár 30–50 milliárd lenne a munkára. Mint cikkünkből kiderül, a beruházásra kiírt pályázaton nem volt nagy tolongás a jelentkezők körül, akik ráadásul mind ismert nevek voltak.

A Tóth-ügy

Visszalép az előválasztástól Tóth Csaba, a zuglói körzet MSZP-s jelöltje. Azután döntött így, hogy Hadházy Ákos (zuglói ellenfele) egy olyan ügyet tárt fel, amely akár bizonyíthatja is, hogy Tóthnak eltitkolt vagyona van. Arról készítettünk körképet a szocialista párt berkein belül, hogyan változott Tóth helyzete az MSZP-ben, illetve számíthatnak-e következményekre a politikus bizalmasai Zuglóban.

Az ellenzéki előválasztás első fordulója kedden zárul, az Országos Előválasztási Iroda adatai szerint 570 ezernél többen voksoltak eddig. A második fordulót várhatóan október 4. és 10. között tartják. Nagy felfordulást okozott az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerének leállása a szavazás első napján, az okokat kutató szakértői jelentés szerint egyértelműen kívülről támadták a rendszert, hasonlóan az amerikai elnökválasztás megzavarásához. A dokumentum nem hallgatja el, hogy a rendszert magát is alulméretezték.

Covid-gyógyszer

Szájon át szedhető, vizsgálati Covid-gyógyszert kapott egy magyar beteg. A Semmelweis Egyetem augusztus 23-án csatlakozott a nemzetközi programhoz, amelynek keretében az intézmény az Európai Unión belül először végzett ilyen betegvizsgálatot. Azt értékelik, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és súlyosságát a közelmúltban diagnosztizált, kockázatos kategóriába sorolt Covid-betegek körében.

Egy nap alatt 265 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, és 8 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Továbbra sincs benne a hivatalos tájékoztatásban, hogy az elhunytak vagy éppen a kórházba kerülők közül hányan vannak beoltva. Közben az Országgyűlés év végéig meghosszabbította a járványügyi veszélyhelyzetet.

Videónk aggasztó képet mutat a romániai járványhelyzetről. A felnőtt lakosság egyharmada kapta meg a védőoltást, ez a második legalacsonyabb az unióban. Az országban mindössze 23 szabad ágy van a covidos betegeknek. Szakértők attól tartanak, akár napi húszezer új fertőzött is lehet októberre.

Végül infografikánkat ajánlom figyelmébe: nagyobb átoltottságnál kevesebben halnak meg, ezt a második és harmadik hullám adatai közötti különbség is igazolja.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG