Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nem indítja a választásokon a balhés képviselőit a Fidesz


Simonka György helyett Erdős Norbert államtitkár indul a választásokon. A hivatali vesztegetéssel vádolt Boldog István helyett Herczeg Zsolt próbálkozhat, a szintén hivatali vesztegetéssel és más bűncselekmények miatt meggyanúsított Völner Pál sem indul április 3-án
Simonka György helyett Erdős Norbert államtitkár indul a választásokon. A hivatali vesztegetéssel vádolt Boldog István helyett Herczeg Zsolt próbálkozhat, a szintén hivatali vesztegetéssel és más bűncselekmények miatt meggyanúsított Völner Pál sem indul április 3-án

Legfontosabb híreink csütörtök reggel: Ha az ellenzék nyer, még akkor is sokáig tarthat lebontani az orbáni rendszert, fideszes győzelem esetén viszont még a konszolidáció is elképzelhetetlen, véli Labanino Rafael politológus. A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről, teljes csatársort cseréltek Budapesten az áprilisi választásra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint annak ellenére, hogy Magyarország NATO-tag, Ukrajna nehezen számíthat magyar segítségre, ha nem változtat kisebbségellenes politikáján.

„Magyarország már nem demokrácia”

Noha Magyarország már rég nem demokrácia, és a választások sem tisztességesek, az Orbán-rendszert választásokon lehet legyőzni – fogalmazott a Szabad Európának adott interjújában Labanino Rafael. Az elemző szerint az ellenzék már teljesítette a minimumfeltételeket, de a mozgósításon múlhat minden. Ha az ellenzék nyer, még akkor is sokáig tarthat lebontani az orbáni rendszert, fideszes győzelem esetén viszont még a konszolidáció is elképzelhetetlen, véli a politológus.

Nem indítja a választásokon a balhés képviselőit a Fidesz

A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről. Az ellenzék 106 jelöltjét már tudni lehetett, erről szólt az ellenzéki előválasztás, a hat ellenzéki párt minden körzetben közös jelöltet indít. Most kiderült az is, ki lesz a fideszes jelölt, akivel meg kell mérkőzniük. A Fidesz országos választmánya végül összesen 26 helyen változtatott a 2018-as választáson indulókhoz képest. Hivatalossá vált az is, hogy a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekményekkel vádolt Simonka György helyett Erdős Norbertet, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárát indítja a Fidesz Békés megye 4. választókerületében. A hivatali vesztegetéssel vádolt Boldog István helyett Herczeg Zsolt indul Jász-Nagykun-Szolnok 4-ben, a szintén hivatali vesztegetéssel és más bűncselekmények miatt meggyanúsított Völner Pált pedig Esztergom alpolgármestere, Erős Gábor váltja. Az előző országgyűlési választáson, 2018-ban a 106 választókerületből 91-ben a Fidesz nyert.

Unortodox

Pont úgy alakult a forint árfolyama év végén, hogy jó legyen a jegybanknak. Furcsa mozgásokat produkált a forint árfolyama: decemberben indokolatlanul nagyot gyengült, majd az új évet dinamikus erősödéssel kezdte. A Magyar Nemzeti Banknak jól jött a gyengülés, mert az év utolsó napján értékelik át a devizatartalékot, és ha gyengébb az árfolyam, mint a bekerülési érték, az bevételt jelenthet a jegybanknak.

Továbbra is rekordokkal nő a fertőzöttek száma. A szerdai számokhoz képest csökkent, de továbbra is 19 ezer felett van az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma Magyarországon. Németországban megkezdődött a parlamenti vita a kötelező oltásról. Angliában megszűnt a korlátozások zöme. Magyarországon összesen 19.213 új fertőzöttet igazoltak szerda óta, velük 1.490.489 főre nőtt a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 beteg, így az elhunytak száma 41.151 főre emelkedett.

Több közép- és kelet-európai országban rekordszámú koronavírus-fertőzést regisztráltak a rendkívül ragályos omikron-variáns rohamos terjedése miatt. A Pfizer gyógyszeripari óriás és német partnere, a BioNTech bejelentette, hogy megkezdték a klinikai vizsgálatokat egy olyan újfajta vakcina tesztelésére, amelyet kifejezetten az omikron-változat ellen fejlesztettek ki.

Szijjártó Péter: „Ha nem lennénk jóban az oroszokkal, Szputnyik-oltóanyagunk sem lenne”

NATO-tagként még az orosz–ukrán konfliktus ellenére sem lazítana az orosz–magyar kapcsolatokon Szijjártó Péter. A nyilvánosság előtt ugyan háborús a retorika, a színfalak mögött azonban korrekt, néha szívélyes tárgyalások folynak az amerikaiak és oroszok között – mondta az orosz–ukrán válságról a külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek. Ukrajna azonban nehezen számíthat magyar segítségre, ha nem változtat kisebbségellenes politikáján.

Felkészültek, de remélik, hogy nem lesz invázió

Amikor a Szabad Európa ukrán szerkesztősége egy esetleges orosz invázióról kérdezte Harkov város lakóit, a többség azt mondta: készen állnak, de bíznak benne, hogy nem fog bekövetkezni. A város 42 kilométerre fekszik az orosz határtól.

„Remélem, nem történik meg” – Kelet-ukránok egy esetleges orosz megszállásról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:35 0:00

Nyugodt napot!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG